Snurrer med karamelliserte epler

19 ingredienser
1 planlagt
Snurrer med karamelliserte epler
Legg oppskrift
i handlelapp
Jeg elsker gjærbakst, og prøver alltid å finne nye måter jeg kan lage boller på. Her har jeg fylt snurrene med hjemmelaget karamell og stekte epler. Det ble så vanvittig godt. Det hele er toppet med en karamellglasur. Her sparer jeg ikke på noe! Du kan lage bolledeigen først og mens deigen hever så kan du lage karamell og stekte epler. Du kan også lage karamellen dagen før du skal lage snurrene så har du det klart.

Ingredienser

Hjemmelaget karamell

1 dl
Kremfløte
100 g
Sukker
4 ss
Vann
2,5 ss
Smør
2 klype
Salt

Fyll

3 stk
Epler
4 ss
Smeltet smør
3 ss
Brunt sukker
1 klype
Salt

Bolledeig

25 g
Fersk gjær
2 ts
Kardemomme
2 dl
Melk
1 stk
Egg
1 stk
Egg til pensling
450 g
Hvetemel
50 g
Sukker
2 ts
Salt
75 g
Mykt smør i terninger

Karamellglasur

5 ss
Melis

Slik gjør du

Trinn 1

Karamell: I en liten kjele rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smak og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du nemlig røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 2-3 minutter. Og her er tingen: Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er avkjølt enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Hvis jeg skal bruke karamellen som saus til iskrem så lar jeg den koke kort, typ 1 minutt. Hvis jeg skal ha karamellen inni en kake så den må være tykkere så lar jeg den koke lenger, kanskje 4-5 minutter. Smak til med salt. Jeg foretrekker maldonsalt. Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet. Hell karamellen over i et norgesglass eller beholder som er lufttett. Oppbevar i kjøleskapet eller bruk med en gang. Hvis du har oppbevart karamellen i kjøleskapet så kan du ta den ut en times tid før den skal bruke, da vil den myke seg opp.

Trinn 2

Fyll til surrene: Skrell eplene og fjern kjernen. Kutt i fire, så i tynne skiver. Ha smør, brunt sukker, eplene og salt i en stekepanne og stek til eplene er møre, men ikke blir til mos. Sett til side.

Trinn 3

Bolledeig: I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30-35 grader.

Trinn 4

Karamellglasur: Bland 0,5-1 dl av karamellen du har laget sammen med noen ss melis og rør. Smør karamellglasuren på snurrene og nyt!!