Alt dette kan du blande i rundstykkene
Nybakte rundstykker er noe av det beste som finnes. De fleste spiser rundstykker i enten grov eller fin versjon, men hva med å tilsette nye ingredienser for å gjøre bakverket enda mer spennende?
Torunn Nordbø (53) er ernæringsfysiolog og daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn. Hun sier at det er grønnsaker i rundstykkedeigen er en populær og sunn måte å spice opp rundstykkene på.
– Du kan tilsette, squash, brokkoli, spinat, tomat. Rødbeter gir god smak, fin farge og gjør rundstykkene saftig. I tillegg så blir de mer næringsrike, sier hun.
Prøv de saftige rødbetstykkene fra Brød og Korn
Dette trenger du:
Bløtlegging:
100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, fin
4 dl vann
Hoveddeig:
800 g hvetemel
10 g fersk gjær
10 g salt
350 g rødbetjuice
100 g ristede hasselnøtter (hakket)
1 egg til pensling
Slik gjør du:
1. Bløtlegging: Bland sammen sammalt hvete og sammalt rug i en bolle. Tilsett kaldt vann, og la blandingen stå på benken i 20-30 minutter.
2. Hoveddeig: Tilsett hvetemel, gjær, salt og rødbetjuice. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Når eigen er nesten ferdig eltet tilsetter du hakkede hasselnøtter. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bakebollen.
3. Dekk bakebollen med plast eller klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
4. Del deigen i 35 like store emner som du triller til rundstykker. Plasser dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk med et klede og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
5. Pensle rødbetstykkene med egg og sett inn i midten i stekeovnen på 240°C, og senk temperaturen til 210°C. Stekes i 10-15 minutter og avkjøl på rist.
Før du tilsetter grønnsaker i rundstykkedeigen så er det én ting du må være obs på; væskemengden må justeres. Dette for å unngå at deigen blir for løs.
– Bruker du revede grønnsaker må du tilføre mindre vann i deigen, eller så kan du bruke grønnsaksjuice, og da erstatter du vannet med juicen, forklarer Torunn.
– Væsken bør også tilsettes mot slutten av bakingen, tilsett litt og litt væske til du får rett konsistens. Slik unngår du å måtte ha i mer mel tilslutt, legger hun til. I følge Torunn så har dette å gjøre med at glutenet i deigen må jobbes med. Hvis du har i mer mel mot slutten av elteprosessen så får du et dårligere resultat enn om det tilsettes i begynnelsen.
Det er ikke bare grønnsaker som gjør seg godt i rundstykkene, frukt er også en god kombinasjon. Eplerundstykker med revet eple blir saftige og får en naturlig sødme.
Søte eplerundstykker
Dette trenger du:
5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk. eple (ca. 3 dl revet eple)
2 dl havregryn , lettkokte
250 g sammalt hvete, grov
700 g hvetemel
vann til pensling
sesamfrø til pynt
Slik gjør du:
- Varm melken til den er fingervarm, 37°C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen.
- Dekk bakebollen med plast eller klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk eplerundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle rundstykkene lett med vann, og dryss over sesamfrø.
- Stek eplerundstykkene midt i ovnen på 220°C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
Hva med å bake pålegget inn i rundstykkene? Disse rundstykkene inneholder hardkokte egg. Det smaker godt, og er kjekt på dager med dårlig tid.
Egg i rundstykke
Dette trenger du:
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
25 g smør
1 stk egg
½ pk gjær
3 ½ dl melk
1 egg pr porsjonsbrød
egg til pensling
valmuefrø til pynt
Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Kok eggene i 5-10 minutter, avhengig av hvor kokt du vil ha egget. Avkjøl i kaldt vann.
- Del deigen i 10 emner og trill dem til runde kuler. La dem hvile i 15-20 minutter.
- Form bollene til pølser og legg dem rundt hvert sitt egg. Legg rundstykkene på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk rundstykkene med plast eller et klede, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle rundstykkene med egg, og dryss over valmuefrø.
- Stek rundstykkene midt i ovnen på 225°C i 10-15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Lær mer