Koldtbord på 1-2-3
Koldtbord er en sikker vinner til den store dagen, som konfirmasjon, bursdag, 17. mai eller dåp. Disk opp med deilige småretter og dander på fine fat, så kan gjestene forsyne seg med det de ønsker.
Du trenger ikke høye skuldre for å få et godt dekket koldtbord. Mye av maten kan lages dagen i forveien eller kjøpes ferdig i butikken. Pynt gjerne rettene med fargerike bær, urter eller oppskåret frukt og grønnsaker – det både ser lekkert ut og gjør det enkelt å få i seg sunne næringsstoffer til festmåltidet.
Dette kan du lage dagen før
På den store dagen er det mye som skal ordnes, og det siste man vil er å bli låst til kjøkkenet. Gjør deg selv en tjeneste og lag mesteparten av maten dagen i forveien. Enkelte retter kan til og med fryses ned og smaker like godt når de tines, som karbonader, brød og rundstykker. Hvorfor ikke starte planleggingen i god tid?
Skinkestek, stekt laks, potetsalat, dipper, lakseruller og waldorfsalat kan fint lages dagen før. Det samme gjelder de fleste kaker – men spar krem og pynt til rett før servering. Oppbevar rettene i lufttett emballasje kaldt over natta.
Bordpynt og dekorasjoner bør og gjøres dagen før. Da har du litt tid til overs på selve dagen til uforutsette gjøremål.
Ingen fest uten kake! Her finner du kakeinspirasjon til den store festdagen.
Dette bør lages samme dag
Eggerøre, salater og kakepynt bør gjøres samme dag som servering, da dette er matvarer som smaker best når de er ferske. Ostefat og spekeskinker bør og kuttes og danderes rett før servering.
Har du derimot dårlig tid kan du spare tid på salaten. Kutt og vask salaten dagen før og ha dem i lufttett emballasje. Bland sammen og ha i olje eller dressing før servering.
Tips til ostefatet:
- Parmigiano Reggiano
- Brie
- Camembert
- Manchego
- Kremost
- Gulost, har du for eksempel prøvd Vesterhavsosten fra Kolonihagen?
Tips til spekefatet:
- Spekeskinke
- Fenalår
- Morrpølse
- Serranoskinke
- Parmaskinke
Server med flatbrød, eggerøre, potetsalat og oppskåret melon.
Les også: Alt du trenger til 17. mai.
Så mye bør du beregne
Det er viktig å beregne nok mat. Er du i tvil er det bedre å lage litt for mye enn for lite. Maten som blir til overs pakkes inn i lufttett emballasje og settes kjølig, så kan du nyte som deilig tapas de kommende dagene. Lag gjerne nye middager av restene, som påleggswraps, fantasitaco eller en spennende «alt i et»-gryte.
En enkel pekepinn til mengdeberegning til koldtbord er åtte porsjoner på en oppskrift til fire. Totalt kan du beregne ca. 5-600 g mat per person. Husk gjerne at noen retter er mer populære enn andre og bør lages mer av.
- Eggerøre: 1 egg per person
- Salater: ca. 40 g per person
- Potetsalat og waldorfsalat: ca. 40 g per person
- Spekemat og kjøtt: ca. 60 g per person per rett
- Dipper, sauser og marinader: Ca. 10-20 g per person
- Oster: ca. 40 g per person
Slik gjør du koldtbordet enklere
Mange av rettene kan kjøpes ferdig på butikken og gi deg mer tid til borddekking, pynt og annet som må gjøres. Brød, focaccia og rundstykker kan fint kjøpes ferdig. Det samme gjelder spekeskinker, pålegg og ost. Prøv gjerne produkter fra Den lille skinkefabrikken, Kolonihagen eller En verden av oster for det lille ekstra.
De fleste påleggs- og tilbehørssalater kan og kjøpes ferdig, som potetsalat, waldorfsalat og rekesalat. Hos REMA 1000 finner du og et stort utvalg av dipper, sauser og marinader klare til bruk.
Så enkelt kan du pynte bordet
Bruk gjerne hvit duk, hvitt servise og enkle glass til bordet for en renere look. Servietter, blomster og lys kan brukes for å få den fargekombinasjonen du ønsker.
Plukk vårblomster eller kjøp Ansvarsroser hos REMA 1000 og del opp i små buketter til bordet. Lav pynt er best slik at gjestene enkelt kan se og prate med hverandre.
Skap en vårlig stemning ved å hente inn bjørkekvister, kongler eller andre naturlige elementer og ha i gjennomsiktige vaser som pynt. Lyslenker gjør seg godt på bordet. Ved serveringsfatene kan du gjerne bruke maten som pynt, som oppskåret sitron, bær og urteplanter.
Les flere tips til 17. mai-bordet her.
Disse oppskriftene kan du servere til koldtbordet
Eggerøre, spekemat, potetsalat, kyllingvinger og godt brød er selvskrevne gjester til et vellykket koldtbord. Prøv også ulike varianter av pai, poteter og salat. Dipper, sauser og marinader bør og være med.
Lær mer