Rema.no Lær mer Pavlova: Slik får du den perfekt hver gang

Pavlova: Slik får du den perfekt hver gang

Pavlova er i vinden som aldri før og kan lages i mange varianter. Her får du tipsene til å få den perfekt hver gang, med sprø utside og myk på innsiden.

Her finner du svar på:

Veien til perfekt bunn

Pavlova er en selvskreven gjest til 17. mai og dukker stadig oftere opp til andre festlige anledninger. Det beste med pavlova er at den kan varieres med både fyll og topping. De fleste liker dog den klassiske varianten, med søt krem og bugnende av fargerike bær på toppen.

Det er mange som synes det kan være en real nøtteknekker å få dreisen på marengsbunnen. Enten blir den for tørr eller alt for rå. Heldigvis finnes det noen enkle knep du kan gjøre for å få den perfekt.

Disse feilene må du unngå

Det er to hovedfeil som går igjen når man lager marengs. Bakebolle og visp er ikke ordentlig ren eller en liten bit av eggeplommen har sneket seg med i miksen.

Les også: Alt du trenger til 17. mai-feiringen.

Dette er heldigvis enkelt å gjøre noe med, og under har vi samler 4 huskeregler du kan ta med videre for å oppnå drømmen om den perfekte pavlova.

4 huskeregler til perfekt pavlova:

 

1. Bruk rent utstyr

Magien starter allerede med bakeutstyret. Det er veldig viktig at bakebolle og visp er helt rene og fri fra vann eller oljerester. Ta gjerne en ekstra runde med oppvaskkosten hvis du er usikker.

Det beste er å bruke boller av glass eller metall, da plastboller kan ha skjulte spor av fett.

2. Bruk ren eggehvite

Vær ekstra nøye når du skiller eggehvitene fra eggeplommene. Ikke la en eneste dråpe eggeplomme få tenke tanken en gang om å bli med eggehvitene videre. Ren eggehvite gir best resultat.

Husk å la eggene ligge på kjøkkenbenken før bruk. Romtempererte egg er lettere å jobbe med og gir bedre resultat i bakingen.

3. Mestre piskingen

Neste grep ligger i piskingen. Visp eggehvitene på lav/middels hastighet til det skummer. Deretter øker du hastigheten og tilsetter sukkeret litt etter litt mens du pisker. Når alt sukkeret er i bollen pisker du videre til marengsen er stiv

4. Stek på svak varme

Stek marengsbunnen på svak varme over lengre tid. Bruk gjerne varmluftfunksjonen på ovnen hvis du har det, da er det enklere å få marengsen sprø og jevnere stekt.

Bruk opp eggeplommene

Ikke kast eggeplommene. Disse kan du bruke til å lage hjemmelaget vaniljekrem til pavlovaen eller kanskje spare dem til en ekstra gul eggerøre til frokost. Eggeplommer holder seg godt i kjøleskapet noen dager i lufttett emballasje.

Marengsen er nokså søt i utgangspunktet og gjør seg godt med frisk eller litt syrlig topping. Men drist deg gjerne til en skikkelig sjokoladebombe av en pavlova dersom du er skikkelig, skikkelig glad i sjokolade.

Les også: 10 kaker du kan servere til 17. mai.

Tips til fyll

  • Kakaopulver
  • Biter av melkesjokolade
  • Vaniljestang
  • Kanel
  • Saus av karamell, sjokolade, jordbær eller lakris

Tips: Pynt pavlovakaken med spisbare blomster. For eksempel syriner eller stemorsblomster.

Tips til topping

  • Vispet kremfløte
  • Kombinasjon av kremfløte og vaniljekrem
  • Friske bær
  • Oppkuttet frukt
  • Knuste oreokjeks
  • Nonstop eller biter av melkesjokolade
  • Et dryss med sjokolade-, karamell-, jordbær- eller lakrissaus

Les også: 17 retter du kan servere til 17. mai-frokost.

Pavlova grunnoppskrift:

Det er flere veier til Rom, men du kommer langt med eggehvite, sukker og salt. Enkelte sverger til maisenna og hvitvinseddik i røren. Vi har lært at grunnoppskriften er vel så god, men prøv deg gjerne frem.

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • En klype salt
  • 3 dl kremfløte til pynt, sammen med 1 ss sukker
  • Masse bær eller annen topping

Slik gjør du:

    1. Forvarm ovnen til 150 grader. Pisk eggehvitene og salt stive i en helt ren bolle. Bruk en kjøkkenmaskin med ballongvisp eller elektrisk håndvisp. Når eggehvitene skummer og har vokst i størrelse så har du i sukker, litt av gangen. Fortsett å pisk på høy hastighet i ca. 7 minutter til en stiv og blank marengs. Hvis du tar litt marengs mellom fingrene skal du ikke kjenne sukkerkorn. Hvis du kjenner sukkerkorn, pisk litt til.
    2. Dekk en stekeplate med bakepapir. Fordel marengsen på papiret som en sirkel på ca. 20 cm i diameter.
    3. Sett stekeplaten inn i ovnen og stek bunnen i 40 minutter. Skru av ovnen. Åpne ovnsdøren og slipp varme ut. Lukk så ovnsdøren og la marengsbunnen stå inne i ovnen til den er kald, ev. natten over. Slik unngår du en sprukken marengs.
    4. Pisk kremfløten stiv sammen med frøene fra en vaniljestang, vaniljesukker og sukker.
    5. Plasser marengsbunnen på et kakefat og fordel kremen oppå. Pynt kaken med bær, frukt eller annen ønsket topping. Dryss litt melis over til slutt. Du kan også rive kokesjokolade over toppen om du ønsker det.