Alt om skrei | Oppskrifter og tilberedning | REMA 1000
Hopp til innhold
Dette er en av 1000 grunner til å velge REMA 1000.
Les mer
Rema.no Tema og sesong Guide: Oppskrifter og tilberedning av skrei
Skrei
Guide

Oppskrifter og tilberedning av skrei

Skrei er et mirakel som inntreffer langs kysten av Norge hvert eneste år. Få vite mer om forskjellen på skrei og torsk, prøv våre beste oppskrifter og sjekk ut tips til hvordan tilberede fisken best.
Her finner du svaret på:

fisker som ser ut mot havet fra båt. måker flyr rundt.

Skreiens lange reise

Skreien klekkes i Lofoten og Vesterålen, og vandrer deretter helt til Barentshavet. I dette enorme og næringsrike beiteområdet tilbringer fisken den meste av sin oppvekst.
Etter rundt fem år er skreien kjønnsmoden. Da vender den tilbake i milliontall for å gyte på dypene utenfor Nord-Norge. Hver vinter gjentas denne kjærlighetsreisen for å føre bestanden videre. Dette er grunnen til at skrei ofte kalles «kjærlighetsfisken».

Tilberedning av torsk før steking med rosmarin og havsalt på mørk bakgrunn. Bildet er tatt ovenfra.

Kjennetegn ved skrei

Med flere tusen kilometer og flere år på reise har skreien fått mye muskler. Den er hvitere og fastere i kjøttet enn vanlig torsk. Smaken er sødmefull og kan minne om skalldyr og mineraler.

Skrei og torsk. Hva er forskjellen?

All skrei er torsk – men ikke all torsk er skrei. Det finnes flere typer torsk i Norge, men vi skiller i hovedsak på kysttorsk og skrei. Den vanlige kysttorsken er stedbunden og lever langs norskekysten. Skreien derimot, beveger seg over store avstander. Fra norskekysten Barentshavet. Og tilbake.
Smaken er ikke ulik, men siden skreien er litt større og sterkere, med bedre kondisjon, får den en litt annen kjøttstruktur. Den er også svært anvendelig — har du som mål å spise mer fisk, er skreien et ypperlig sted å starte. Skrei og torsk kan imidlertid helt fint brukes om hverandre som råvare i de samme rettene.

På sitt beste i februar og mars

Skreisesongen varer fra januar til april, men den er på sitt aller beste i februar og mars. Sørg for å få med deg denne fantastiske råvaren når du ser den i butikken.

Pannestekt skrei med rosmarin

Tilberedning av skrei

Skrei er en fantastisk råvare i seg selv, og flaker seg nydelig etter varmebehandling. Derfor trenger du ikke gjøre for mye med den. Her finner du svaret på hvordan du best tilbereder skrei på ulike måter. Enten du vil koke, dampe, panere eller ovnsbake skrei.

Fjerne skinnet på skreien?

Har du kjøpt en skrei med skinn, og lurer på hvordan du enklest mulig kan fjerne skinnet? Her viser vi deg hvordan du fjerner skinnet på en skreifilet.

Bent Stiansen holder en tallerken

5 tips til skreimiddagen

For å gjøre skreimiddagen enklere deler Bent Stiansen sine fem beste tips.