Tilberedning av skrei
Slik pannesteker du skrei
Her viser Bent Stiansen hvordan du steker skrei i panna. Det er enkelt og så godt.
- La fisken ligge ute til den er ved romtemperatur. Krydre med salt og pepper.
- Stek fisken i nøytral olje på medium–høy varme i ca. 2–3 minutter på hver side. Skinnsiden først.
- Når fisken har fått fin stekeskorpe på begge sider: Ha godt smør og knuste, hele hvitløksfedd og urter.
- Øs det brunede smøret over fisken det siste minuttet og server umiddelbart.
Hvordan trekke skrei
Vil du trekke skreien i stedet? Det er heller ikke vanskelig. Spill av filmen for å se hvordan.
- Kok opp en stor kjele med vann. Bruk 0,3 dl salt per liter vann.
- Legg fisken i det kokvarme, salte vannet og la trekke i 5–7 minutter. Temperaturen på vannet skal være like under kokepunktet.
- Server med kokte poteter og Sandefjordsmør.
Damping av skrei
Skjær fisken i porsjonsstykker og krydre med salt og pepper. Ha et par centimenter med vann i en kjele og kok opp. Legg fisken på rist i kjelen. Vannet skal ikke stå over risten. Damp fisken under lokk til den er gjennomvarm. Det tar 6–8 minutter avhengig av tykkelsen.
Ovnsbakt skrei
Forvarm ovnen til 220 °C varmluft. Krydre med salt og pepper. Legg den i en ildfast form eller langpanne. Smelt smør og hell over fisken. Bak fisken i 10–12 minutter.
Panert skrei
Du trenger tre skåler eller tallerkner: En med hvetemel, en med sammenpisket egg og en med griljermel, panko eller havregryn. Krydre med salt og pepper. Vent i hvetemel og rist av overflødig mel. Vend så fiskestykkene i egg og til slutt i griljermel. Stek fisken i solsikkeolje på middels varme i ca. 3 minutter på hver side.
Lær mer