Pastatyper: Slik velger du riktig pasta
Det finnes mange ulike pastatyper, som spagetti, fusilli, tortellini og makaroni. Ofte er det sausen som avgjør hvilken pastatype du bør velge.
Enten om du skal lage klassikeren pasta bolognese, favoritten carbonara eller fylt ravioli til middag, løfter du smaksopplevelsen ved å lære deg forskjellen på pastatypene.
Sulten? Se våre beste italienske oppskrifter her.
Tortelloni / Tortellini
Tynn pasta formet i ringer og fylt med enten ost, kjøtt eller grønnsaker. Mens den mindre utgaven, tortellini, vanligvis serveres i buljong, blir tortelloni gjerne servert med tomatsaus eller olje.
Penne
Navnet kommer av det latinske ordet for fjærpenn, og er en rørformet pastatyp som er kuttet diagonalt, som en gammeldags pennespiss. På grunn av formen og rillene holder penne godt på varme, tykkere pastasauser, gjerne kjøttsaus eller ostesaus. Penne kan og brukes i ovnsretter.
Spagetti
Betyr egentlig «små strenger» på italiensk, og det er en god beskrivelse av hva dette er. De lange strimlene som kommer i ulike tykkelser har en egen evne til å holde på klassiske pastasauser som carbonara og bolognese. Spagetti egner seg også godt til fisk og sjømat.
Les også: Så enkelt lager du hjemmelaget ravioli.
Tagliatelle
Kalles talende nok «båndspaghetti» på norsk. Bredden på denne pastatypen gjør den til en ekstra mettende variant, som egner seg godt sammen med kraftige, kjøttbaserte sauser. Tagliatelle skal lages med egg.
Fusilli
Denne pastaen er formet som en spiral, bedre kjent som “pastaskruer”. Formen gjør at den egner seg godt sammen med varme sauser, som bolognese. Penne passer og godt i kalde pastasalater.
Makaroni
Makaroni er rørformet pasta laget uten egg. Disse er gjerne bøyd og finnes i små og store varianter. Denne pastatypen er populær i store deler av verden, og på mange språk er makaroni blitt fellesnavnet på alle typer pasta. Pastaen egner seg godt i ovnsretter.
Lasagneplater
Navnet kommer trolig fra latin «lasanum», som betyr kasserolle, og som retten normalt ble laget i. De rektangulære platene blir som oftest brukt til å lage ovnsretten lasagne hvor pasta, bechamelsaus og tomat- og kjøttsaus legges lagvis.
Les også: Lær å lage hjemmelaget pasta.
Gigli Toscani
Denne pastasorten serveres tradisjonelt i Toscana med vilt-ragu, og er også et godt valg for kremede sauser og grønnsaksbaserte sauser.
Busiati Trapanesi
En type lang makaroni, opprinnelig fra Trapani-provinsen på Sicilia. Busiati serveres tradisjonelt med pesto alla trapanese, en saus laget av mandler, tomater, hvitløk og basilikum.
Matsvinntips!
Slik koker du pasta:
Beregn ca. 1 liter vann per 100-150g tørr pasta, og 7g salt per 100g. pasta. Tilsett saltet når vannet koker før du legger i pastaen.
Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag. Det er mye som kan påvirke pastaens koketid, som hvilken gryte du bruker og hvor lang tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har lagt i pastaen. Smak derfor underveis når det nærmer seg anbefalt tid.
Hvis du skal ha pastaen i en saus, skal du ta av pastaen rett før den er ferdig, altså litt før den er «al dente». Pastaen koker seg ferdig i sausen.
Lær mer