Dette kan du lage med pastarester | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Dette kan du lage med pastarester

Dette kan du lage med pastarester

Er du en av dem som koker litt for mye pasta? Eller har vært litt raus med sausen? Heldigvis finnes det mye du kan gjøre med pastarester. Her får du et knippe tips til hva du kan lage.

390 000 tonn fullt spiselig mat havner i søpla hvert år i Norge, ifølge Matvett.no. Over halvparten av dette skjer hjemme hos hver enkelt. Det betyr at vi kaster 42 kilo mat per person hvert eneste år, og middagsrester er det vi kaster mest av.

Med enkle grep kan vi alle bidra til å få ned tallet. I denne artikkelen har vi samlet et knippe med tips til hvordan du kan spise opp pastarester, som kjøttsaus og pasta.

Rester av pasta med saus

Har du rikelig med både pasta og saus til overs er det enkleste å varme opp hele retten samtidig og nyte ferdig middag en dag til. Husk bare å oppbevare middagen i kjøleskapet frem til du skal spise den. Putt restene i en liten gryte eller stekepanne og varm opp.

Restene kan og bli til en deilig grateng. Sleng pasta og sausen i en ildfast form, fyll på med litt grønnsaker og revet ost på toppen, og stek i ovnen.

Rester av lasagne

Lasagne smaker ofte best dagen derpå, når smakene har fått satt seg ordentlig. Pakk lasagnen i aluminiumsfolie og varm opp på 180 grader i stekeovn. Oppbevar lasagnen i kjøleskap frem til du skal spise den.

Mikroovnen kan fungere dersom du har dårlig tid, men middagen smaker desidert best hvis du tar deg tid til stekeovnen.

Sulten? Se alle våre italienske oppskrifter her.

Rester av pasta

Var du litt raus da du kokte pasta kan du fint bruke opp denne i andre retter. Bare husk at pasta må oppbevares kaldt og settes rett i kjøleskapet når den har nådd romtemperatur. Pasta kan nemlig utvikle giftstoffer dersom den blir liggende på kjøkkenbenken over lengre tid.

Ferdigkokt pasta som er oppbevart riktig kan trygt spises. Lag en deilig pastasalat og ta med til lunsj. Eggemuffins med spagetti eller makaroni er og godt.

Du kan og gjøre pastarester om til en ny middag. Lag en deilig ostesaus eller bland pesto inn i pastaen og topp med kylling, kjøttpølse eller stekte grønnsaker. Enkelt og godt!

Les også: Slik velger du riktig pastatype.

Rester av kjøttsaus

Har du ekstra kjøttsaus til overs, som Ragù eller Bolognese, kan du lage mange nye middager. Prøv pastaform i ovnen eller lag en reste-lasagne. Hvis sausen ikke er for vannete kan du gjerne bruke restene til pizzatopping eller en italiensk taco!

Andre meksikanske retter er og en fin måte å spise opp restene på. Pakk sausen inn i tortillas og topp med ost, så har du deilige quesadillas til middag. Topping til nachos er og godt.

Les også: Hjemmelaget pasta er enklere enn du tror.

Fyll en bakt potet med noe annet enn baconbiter og ost. Bruk ragùen eller bolognesen til poteten, eller fyll paprika med kjøttsaus og ost, og bak i ovnen. Kjøttsausen gjør seg og godt som fyll i baguette med gratinert ost.

Eller gjør det enkelt med potetmos, kjøttsaus og grønnsaker. Her er det kun fantasien som setter grenser!

Slik kaster du mindre mat

  • Se, lukt og smak på maten. De aller fleste matvarer merket «best før» holder seg lenge etter holdbarhetsdatoen. Dersom maten ser, lukter og smaker som normalt kan den trygt spises.
  • Planlegg innkjøpene dine. Da unngår du spontankjøp og at unødvendige varer havner i handlekurven når du handler på tom mage.
  • Sjekk hva du har før du handler. Gå igjennom kjøleskap, skuffer og skap og skriv ned hva du har fra før. Holder du kjøkkenet ryddig er det enda enklere å holde oversikt.
  • Plasser restene fremst i kjøleskapet. Da er det enklere å huske å spise dem opp.
  • Lag nye retter med rester. Ha gjerne som rutine å ha en fast dag i uken der du spiser opp rester fra eget kjøkken. Da sparer du både matsvinn og penger samtidig.

Få flere gode tips fra restemateksperten Fattig Student her.