Hvordan koke pasta? Slik gjør du | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hvordan koke pasta? Slik gjør du

Hvordan koke pasta? Slik gjør du

Koke pasta, er det så vanskelig da? Med disse enkle tipsene får du perfekt kokt pasta hver eneste gang.

Perfekt kokt pasta er faktisk vanskeligere enn man skulle tro. Heldigvis finnes det enkle regler man kan lære seg for å mestre den Italienske favoritten. Under har vi samlet noen enkle tips til hvordan koke pasta.

Husk salt i pastavannet

Bruk alltid mye vann når du lager pasta, ca. fire liter vann til 500g pasta. For å unngå at pastaen smaker tamt må du huske salt i kokevannet. Her er det mange som synder og har i for lite salt.

For å få den perfekte smaken kan du måle ca. 1-1,5 ss salt per fire liter vann, avhengig av hvor salt sausen og eventuelt tilbehøret er. Ha i saltet etter vannet har begynt å koke, da koker det raskere.

Les også: Slik velger du riktig pasta

Slik unngår du at pastaen klistrer seg

Kommer du fra en familie som sverger til olje i pastavannet – dropp det. Selv om tanken er god, at man unngår at pastaen klistrer seg sammen, ender oljen kun opp ved å flyte på toppen av pastavannet.

Det enkleste er å røre rundt i pastaen innimellom mens det koker. Enkelt og greit! Hvis pastaen må stå litt etter at den er ferdig kokt kan du røre inn et par teskjeer med olje eller smør for å unngå at den klebrer seg.

Les også: Så enkelt lager du hjemmelaget pasta

Pastaen skal ha litt tyggemotstand

Pastaen skal ikke ligge og flyte rundt i varmt vann, det skal kokes. Vær derfor nøye med å la vannet koke opp før du tilsetter pastaen.

Pastaen er ferdig når den er «al dente». På godt norsk betyr det at pastaen fortsatt har litt tyggemotstand i seg. Tørket pasta vil naturligvis ha litt mer motstand enn om du bruker fersk pasta. Husk også at koketiden på fersk pasta er lavere enn tørket pasta. Les alltid bruksanvisningen på emballasjen nøye før du setter i gang.

Les også: Slik lager du hjemmelaget ravioli

Unngå for all del at det koker for lenge! Da kan pastaen bli seig og gå i oppløsning. Det er ikke en tilstand du vil servere gjestene.

Hvordan koke pasta på 1-2-3:

  • Kok opp vannet før du legger i pastaen
  • Når vannet koker tilsetter du godt med salt
  • Rør om underveis for å unngå at pastaen klistrer seg
  • Kok pastaen til den er al dente – fortsatt litt tyggemotstand. Følg bruksanvisningen på pakningen
  • Ta vare på noe av pastavannet. Saltet og stivelsen i vannet gir god smak og konsistens til pastasaus som carbonara og alfredo.

Ta vare på pastavannet

Ikke kast alt pastavannet når du er ferdig. Det inneholder nemlig både salt og stivelse, som bidrar til bedre smak og konsistens til sausen. Italienske klassikere som Pasta Carbonara og Pasta Alfredo lages på denne måten. I tillegg føles det godt å unngå å kaste mat.

Når pastaen er ferdig heller du det over i et dørslag, men pass på å beholde litt av vannet for å spare det til sausen.

Les også: Denne ferske pastaen er best i test

Tørket eller fersk pasta?

Det er definitivt feil å si at fersk pasta er bedre enn tørket pasta. Begge er gode til sitt bruk. Fersk pasta inneholder en del væske fra egg eller vann, husk derfor å beregne mer pasta per person enn ved tørket.