Kjøp kvalitetskaffe laget av småbønder fra Guatemala hos REMA 1000
Litt over ett år er gått siden Kjeldsberg Kaffe, REMA 1000s eget kaffebrenneri, fikk storfint besøk av en liten gruppe småbønder fra Guatemala. De besøkte Norge og Trondheim for første gang, med en drøm om å selge inn kvalitetskaffen de produserer i fjellregionen Sierra de los Cuchumatanes.
Mer enn en kaffekopp
Besøket var arrangert i samarbeid med Utviklingsfondet og representanter fra Fairtrade og Etisk Handel. Formålet var å bli bedre kjent med kaffebøndene, deres hverdag og se på muligheten for å støtte dem direkte ved å kjøpe kaffe.
I mai i år ble den første leveransen med råkaffe fra Guatemala sendt til Trondheim og Kjeldsberg for foredling og videre salg til norske forbrukere. Nå finner du snart kaffen i alle REMA 1000 sine butikker.
– Dette betyr utrolig mye for småbøndene vi jobber sammen med. Kaffe er også en sårbar plante for klimaendringer, og det at bedrifter som Kjeldsberg tør å satse på å handle fra disse småbøndene til en skikkelig pris, gjør det mulig for de å investere i gården sin slik at de er bedre rustet for framtiden, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
Smaksmessig er dette en frodig og fruktig kaffe med hint av vannmelon og søt karamellaktiv ettersmak. I tillegg er den både Fairtradesertifisert og økologisk. Kjeldsberg er svært stolte av å kunne tilby denne kaffen i alle REMA 1000s butikker fra oktober 2020.
Kjeldsberg var villig til å betale 50 dollar mer per sekk for kaffen enn de ville fått på det nasjonale hjemmemarkedet i Guatemala. Det gjør det mulig for kaffeprodusentene å sende barna sine på skolen og sørge for et bedre liv for seg selv og familien. Det er rett og slett mye mer enn bare en kopp kaffe.
Les også: Kjøp roser og støtt lokalsamfunnet i Kenya
– Det å få besøk av de som faktisk produserer råkaffen og få innsikt i hvor utfordringene i hverdagen deres ligger ble en stor motivasjon for å inngå et samarbeid med kooperativet fra Guatemala. Eksempelvis er det en betydelig risiko for at kaffebøndene ikke har økonomi til å produsere god nok råkaffe når kaffeprisene er lave. Dette er noe vi og alle andre aktører i kaffebransjen er avhengig av. For å sikre dette fremover må vi ta vår del av ansvaret. Da er et slikt prosjekt en skikkelig «energiboost» for oss, sier Jan Erik Glimsholt, daglig leder i Kjeldsberg Kaffebrenneri AS.
Kaffe med god samvittighet
Kaffeproduksjon er truet av klimaendringer, lave priser og dårlige sosiale forhold. Klimaendringer gjør det vanskelig å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Økte temperaturer gir nye skadedyr og sykdommer som truer kaffeplantasjene.
Kjeldsberg Kaffe er den eneste storskalaprodusenten i Norge som kun selger 100 prosent sertifisert kaffe.
Les også: REMA 1000 er første dagligvarekjede til å motta internasjonal dyrevelferdspris
– Vi er opptatt av at forbrukerne skal drikke en kopp kaffe med god samvittighet og alle kan være med på å gjøre en forskjell. Ved å kjøpe sertifisert kaffe vet du at kaffeproduksjonen foregår under kontrollerte forhold, der miljøet ivaretas og forholdene er trygge for bonden. Det bidrar til at arbeiderne er sikret en minstelønn og jobber under forhold der barnearbeid er forbudt, sier Glimsholt.
En av kaffeprodusentene heter Josefa Eveliq Hernández, og er den første kvinnen i sitt lokalmiljø som leder eget kaffekooperativ. De jobber blant annet for å bedre økonomien, rettighetene og kaffekvaliteten for småbøndene i Los Cuchumatanes.
– Det er første gang jeg er utenfor Guatamala og det gir mye inntrykk å være i Norge på besøk hos et sertifisert kaffebrenneri. Det er gøy at de viser interesse for vår kaffe, sier Hernández.
Kaffekooperativet hennes heter Asobagri og er i en prosess med å bli sertifisert gjennom Fairtrade. Dette med hjelp fra samarbeidsorganisasjonen Codech, som også er på besøk hos Kjeldsberg.
Les også: Kjøp dyrevernmerket svin hos REMA 1000
Sertifisering vil ha mye å si for henne og kooperativet hennes, da de blant annet kan investere i flere planter som er mer rustet for klimaendringene. De vil også få flere muligheter, som å kunne selge direkte til kjøpere i Norge.
Hun og det andre kaffekooperativet har tatt med seg sin egen kaffe fra Guatemala, som brennes på laboratoriet til Kjeldsberg. Kaffen smakes så gjennom cupping – en type testsmaking for kaffeproffer.