
Frukt og grønt på grillen
Her finner du oversikt over frukt og grønt som passer perfekt på grillen. Kanskje finner du en ny favoritt?
Vannmelon
- Skyll vannmelonen og del den i ca. 1 cm. tykke skiver
- Pensle med olje. Grilles et par minutter pr. side
- Drypp noen dråper limesaft over skivene og pynt med basilikumblader
Sopp
Gulrot
- Skyll og rens gulrøttene og del de i to på langs.
- Pensle gulrøttene med litt olje og legg de på grillen.
- Vend gulrøttene for jevn farge.
Serveringstips: Dryss over litt salt og server med kryddersmør.
Les også: Grillmat – oppskrifter, tips og tilbehør
Mais
Grillet mais er en sikker vinner på grillen. I denne oppskriften er maiskolbene er krydret med smak av taco og penslet med spicy chilimajones.
Epler
De fleste eplesorter er gode på grillen, men syrlige epler egner seg ekstra godt.
- Skyll og skrell epler, fjern kjernehuset og del i to.
- Lag en blanding av kanel og sukker, og dynke eplene i dette.
- Legg eplene i en ildfast form med 1 dl vann i bunn. Ha litt smør over hvert eple.
- Underveis må vann, sukker og smeltet smør blandes. Når «sausen» er tykk, helles den over eplene.
- Grilltid: 30-40 min. på indirekte varme.
Serveringstips: Bakte epler er nydelig sammen vaniljeis.
Spar penger på frukt og grønnsaker
Potet og søtpotet
- Skyll bakepoteter eller store poteter/søtpoteter med skall. Stikk potetene med gaffel 4-5 ganger for å hindre at de sprekker, før de pakkes i aluminiumsfolie.
- Avkjøl potetene 5-10 min. før du åpner folien. Snitt deretter potetene på midten og fyll med smør, mais og vårløk.
- Husk at småpoteter og delte poteter gir kortere grilltid enn hele og store poteter.
Serveringstips: Kan spises som en rett alene eller som tilbehør til biff eller kjøtt av svin.
Tomat
- Skyll tomatene og skjær store tomater i 2 cm tykke skiver.
- Pensle skivene med litt olje og grill skivene raskt på begge sider over høy varme.
- Dryss over en klype flaksalt og litt kvernet pepper.
Serveringstips: Grillede tomater er nydelig til hvit fisk, svin og kylling.
Ananas
Ananas kan grilles med og uten skall, og med og uten topp og bunn.
- For rene skiver, skjær av topp, bunn og skall, og del ananasen i skiver.
- Pensle skivene med olje.
Serveringstips: Ananas er deilig tilbehør til grillmaten og er også nydelig som dessert, enten naturelle eller med chili og limesukker.
Spisspaprika
- Skyll og tørk spisspaprikaen.
- Grill paprikaen over høy/middelshøy varme til skinnet har fått sorte flekker og paprikaen er myk.
- Rens eventuelt paprikaen for skinnog kjerner før servering.
Eller prøv denne oppskriften med spisspaprika:
- Bland fetaost, Crème Fraîche og hakket basilikum.
- Del paprikaen i 2 på langs og fyll med fetaostkrem.
- Legg fylt paprika på 2 lag med aluminiumsfolie på grillen og brett opp kantene.
- Grilltid: 10-15 min. på middels varme.
Les også: Flere gode frukt og grønt tips
Lær mer