Grillandslagets tips | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Grillandslaget sine tips: Slik griller du de ulike råvarene

Grillandslaget sine tips: Slik griller du de ulike råvarene

Saftige biffer, mørt kjøtt, og perfekt tilberedt kylling og fisk er en kunst å få til med åpne flammer, men ikke umulig. Her finner du eksperttips til hvordan du mestrer grillingen.

Selveste Grillandslaget deler nemlig hemmelighetene bak et vellykket grillmåltid, slik at du kan bli sommerens grillmester!

Riktig temperatur på grillen

De fleste mislykkede grillseanser skyldes for lav eller for høy temperatur på grillen. Unngå å legge på råvarer før grillen er ordentlig varm. Sterk varme er bra når man skal gi maten fin farge, men de fleste råvarer blir best når de grilles på en noe lavere temperatur. Sett av god tid til grillingen. Da blir maten enda bedre.

De tre grillmetodene:

1. Direkte varme
Maten grilles rett over varmekilden. Direkte varme brukes først og fremst for å gi maten fin farge, og egner seg også godt til mindre stykker kjøtt og grønnsaker.

2. Indirekte varme
Maten ligger IKKE rett over varmekilden. På en gassgrill må du slå av minst én av brennerne, på en kullgrill har du kun kull under maks halve grillristen. Dermed får du både en varm og en «kjøligere» sone på grillen. Indirekte varme brukes ofte alene til store stykker kjøtt, fisk og grønnsaker.

3. En kombinasjon av direkte og indirekte varme
Man bruker direkte varme kun for å gi en fin grillfarge, men mesteparten av grillingen foregår på den kjøligere delen av grillen – på indirekte varme.

Bilde av hjemmelaget pølsebrød servert på rist over blå flate

Lage pølsebrødene selv? Se vår enkle oppskrift på hjemmelagde pølsebrød.

Pølser

Ha pølsene først på indirekte varme (med lokket ned) til de er gjennomvarme. Flytt dem så til direkte varme, i kort tid, for å få de flotte, karakteristiske grillstripene. Tykke pølser kan godt legges tilbake på indirekte varme i noen få minutter til.

Se tips til topping på pølser

En blå bordplate dekket med smakfulle grilla pølser med tilbehør som pølsebrød, lomper og diverse av årets nye dipper.

Hamburger

Grill burgeren over direkte varme til den har fått en fin farge og ikke henger fast på risten. Flytt burgeren til indirekte varme (med lokket ned) så snart den har fått fin farge. Hvis du skal grille burgeren kun på direkte varme, er det lurt å snu den ofte.

Se Craig sine tips til hjemmelaget hamburger

En blå bordplate dekket med deilige burgere, burgerbrød og årets tilbehør som dipper og dressinger.

Kylling

For å unngå at kyllingstykkene skal henge fast i grillristen, er det lurt å starte grillingen på indirekte varme. Gi kyllingstykkene 6-8 minutter slik at den fuktige overflaten tørker inn. Deretter er det lett å flytte kyllingstykkene over til direkte varme for å gi dem en fin grillfarge. Legg kylling- stykkene tilbake på indirekte varme for å grille seg ferdig.

Se guide til hvordan grille kylling

Tallerken med grillet kyllingbryst.

Svinekoteletter

Grill først på direkte varme for å få en fin grillfarge. Flytt så kotelettene til indirekte varme for å få de ferdige.

Se guide til hvordan grille svin

Tallerken med grillede sommerkoteletter.

Fisk

Den sikreste måten å lykkes med fisk på grillen er å bruke kun indirekte varme. Dette gjelder både mindre og større stykker fisk. Du kan legge fisken rett på grillen, eller grille den i en aluminiumsform.

Lær hvordan du griller laks

Tallerken med grillet laks.

Lyst til å grille biff? Se vår guide til hvordan du får den perfekt med tipsene til grillandslaget.

Frukt og grønnsaker

Mange typer grønnsaker og frukt egner seg bra til grilling. Mindre stykker kan grilles på direkte varme, eller med en kombinasjon av direkte og indirekte varme. Store stykker, og oppkuttede grønnsaker i form, grilles vanligvis på indirekte varme.

Se gudie til hvordan grille grønnsaker 

Lag dessert på grillen: Her har vi grillet ananas, melon, mango og eple, servert med gresk yoghurt, honning og mandler.