Matsvinn er en av de største miljøutfordringene i Norge i dag, hvor vi kaster bortimot 350 000 tonn fullt spiselig mat hvert år. Som en del av vårt ansvar jobber vi stadig med å finne gode rutiner og løsninger for å bekjempe matsvinn, samtidig er det i hvert enkelt av oss sitt hjem mesteparten av kastingen skjer.

Tradisjonell datostempling har gått ut på dato.

Solvingeegg med den nye merkingen, “best før, ofte god etter”.

Sammen om å kaste mindre

Mye av svinnet skyldes usikkerhet rundt matens holdbarhet og hva de ulike datomerkingene egentlig betyr. For å gjøre det enklere for deg å vurdere om maten er spiselig eller ei har vi nå valgt å plassere en ekstra merking på alle våre 12-pakninger med egg – «Best før, ofte god etter». Målet er å bruke merkingen på alle egg solgt hos REMA 1000 på sikt.

Du visste kanskje ikke at egg er et av produktene som holder seg lenge etter best før-datoen? Ifølge matvett.no kan egg holde i flere måneder, gjerne opp til et halvt år, med riktig oppbevaring. Med ny merking kan du føle deg tryggere på at du i de aller fleste tilfeller trygt kan spise egg selv etter best før-datoen er passert, og dermed hindre at mat havner i søpla.

Egg kan holde i flere måneder, gjerne opp til et halvt år, etter best før-datoen er utløpt, ifølge matvett.no.

Bransjen tar ansvar

Heldigvis er det mange som engasjerer seg i å bekjempe matsvinnet i Norge. Etter oppfordringer fra folkebevegelsen Spis opp maten, var Q-meieriene først ute med å innføre ny holdbarhetsmerking «best før, men ikke dårlig etter», etterfulgt av TINE. Siden 2012 har REMA 1000 vært eneste dagligvareaktør som har benyttet teknologien Keep-it holdbarhetsindikator på ferskvarer.

Dette gjør vi for å minimere matsvinn.

Hva er forskjellen på best før og siste forbruksdag?

Ved å bli kjent med de ulike datomerkingene og deres betydning kan du spare både kloden og lommeboka for unødig belastning. Det er nemlig stor forskjell på holdbarheten til de ulike matvarene du har på kjøkkenet ditt!

«Best før»-merkingen brukes normalt som et kvalitetsbevis på at produktet holder samme konsistens, smak og farge innenfor denne datoen, men produktene er ofte fullt spiselige når datoen er passert. Denne merkingen brukes ofte på langtidsholdbare produkter som tørrvarer, hermetikk og meieriprodukter.

«Siste forbruksdag» brukes normalt på produkter som raskere blir dårlig og kan være helseskadelig ved inntak deretter, som fersk fisk, kylling og kjøtt.

Bli kjent med matvarene dine og lær deg forskjellen på “best før” og “siste forbruksdag”.

REMA 1000 vil halvere matsvinnet innen 2030.

Keep-it hjelper deg å kaste mindre

Som eneste dagligvareaktør bruker vi holdbarhetsindikatoren Keep-it på mange av våre ferskvarer. Keep-it følger produktets temperatur fra fabrikken og helt hjem til kjøleskapet ditt, og kan dermed fortelle deg eksakt hvor lenge produktet er spiselig.

Uansett holdbarhetsmerking og indikator anbefaler vi våre kunder å se, lukte og smake på produktene. Er alt som normalt kan du i de aller fleste tilfeller trygt spise maten!

Sammen kan vi klare å kaste mindre!

Holdbarhetsindikatoren Keep-it hjelper deg å kaste mindre mat, du finner den på flere av ferskvarene hos REMA 1000.