26. september signerte vi sammen med matbransjen og myndigheter en avtale om å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030.  Dette støtter FNs bærekraftsmål om reduksjon av matsvinn. REMA 1000 la i fjor en langsiktig plan for å bidra til FNs bærekraftsmål og vil jobbe for å halvere matsvinnet i egen virksomhet i god tid før avtalens mål.

I 2015 kastet vi bortimot 355 000 tonn fullt spiselig mat, noe som tilsvarer 68,7 kg per innbygger i Norge. Forbrukerne står for 61 prosent av matsvinnet, mens matindustrien, dagligvarehandelen og grossistleddet står for de resterende 39 prosentene (Kilde: Sluttrapport fra ForMat-prosjektet).

Reduksjon av matsvinn er en viktig del av ansvarsarbeidet i REMA 1000. Vi skal være en pådriver i kampen mot matsvinn og vil redusere andel mat som kastes i egen virksomhet med 50 prosent i god tid før 2030. Blant tiltakene som viser gode resultater er nedprising av varer som nærmer seg utløpsdato, samarbeid med holdbarhetsindikatoren Keep-it og donasjon av matvarer til Matsentralen og andre veldedige organisasjoner.

Våre tiltak

Nedpriser varer som nærmer seg utløpsdato
Våre kjøpmenn nedpriser varer som nærmer seg utløpsdato. Varene blir tydelig merket og samlet på dedikert plass i kjøledisken.

Unikt samarbeid med Keep-it
Usikkerheten rundt datostempling er en stor årsak til at vi kaster mat. Siden 2012 har vi merket over 20 millioner ferskvarer med den intelligente holdbarhetsindikatoren Keep-it som måler temperaturen til produktet over tid og dermed viser den faktiske holdbarheten. Det gir våre kunder trygghet og vi ser at både våre Kjøpmenn og kunder kaster mindre mat som en følge av Keep-it.

Gir mat til Matsentralen og veldedige organisasjoner
Vi har siden 2013 støttet Matsentralen som samler inn dagligvarer som stilles til rådighet for ideelle tiltak som driver hjelpearbeid for vanskeligstilte. Mange Kjøpmenn bidrar også med mat til veldedige organisasjoner i sitt lokalsamfunn, spesialister på gjenvinning og behandling av matavfall eller aktører som trenger dyrefor.

Brød i mindre størrelser
Visste du at vi kaster 170 000 brød hver dag? For å legge til rette for mindre matsvinn tilbyr vi to av våre mest populære brød i mindre størrelser.

Unike grønnsaker
Vi ønsker å bidra til at enda flere produkter reddes fra å bli kastet og jobber tett med leverandører for å finne gode løsninger. Under merket “Prima” tilbyr vi unike grønnsaker som for eksempel norske poteter, løk, epler og gulrøtter til som ikke har et perfekt utseende, men likevel smaker like godt.

Økologisk mat

Sammen kan vi nå målet

Vi er vårt ansvar bevisst og jobber videre med løsninger som gjør at både vi og våre kunder kaster mindre, for det er fortsatt hjemme hos hver og en av oss at det kastes aller mest.

Her er noen gode tips til hvordan du kan være med å bekjempe matsvinn:

Oppbevar maten riktig
Temperatur og innpakning har mye å si for hvor lenge maten din holder seg spiselig. En god start er å bli bedre kjent med kjøleskapet ditt. Som hovedregel skal det maks holde 4°C. Bli bedre kjent med kjøleskapet og matvarene dine her. 

Planlegg middagene
Travle hverdager og dårlig planlegging rundt innkjøpene er blant årsaker til husholdningenes høye matsvinn. Da er det fort å ende opp med unødige ekstra innkjøp og dobbelt opp med matvarer. Sett av litt tid til planlegging så både kaster du mindre og sparer penger. Tips: Last ned appen vår Middagsplanleggeren så kommer du fort i gang.

Være kreativ med restemat
Med enkle grep kan du spare både penger og miljøet ved å ta kontroll over matsvinnet ditt. Bruk restene i kjøleskapet til å lage en god frokost, lunsj eller middag. Tørt brød kan bli reddet av brødristeren eller bli sprø krutonger, gamle bananer gjør seg ypperlig i smoothie og gårsdagens taco kan bli en deilig frokost. Bare fantasien setter grenser!

Frys ned overflødig mat
Er du usikker på om du rekker å bruke opp alle matvarene før de går ut på dato? Frys de ned! Så kan du ta dem frem når du trenger dem. Fryst frukt og grønt er perfekt til en forfriskende smoothie og ferskvarer holder seg godt når de først har nådd fryseren.