Rema.no Ansvar Mindre matsvinn

Mindre matsvinn

REMA 1000 har som ambisjon å være en pådriver i kampen mot matsvinn. Derfor skal vi redusere andel mat som kastes i egen virksomhet med 80 prosent innen år 2030.

Matsvinn er en av de største miljøutfordringene vi står overfor. Ifølge Matvett kastet vi 417 000 tonn spiselig mat i 2019, som tilsvarer 78 kg matsvinn per innbygger og en klimabelastning på 1,26 millioner CO2. 55 prosent av matsvinnet skjer i husholdningene og 15 prosent i dagligvare. Som dagligvarekjede står vi midt i utfordringen, og vårt ansvar strekker seg utenfor egne butikkvegger.

Reduksjon av matsvinn er en viktig del av ansvarsarbeidet i REMA 1000. Vi skal være en pådriver i kampen mot matsvinn og har som mål å redusere matsvinn med 80 prosent i egen virksomhet innen 2030. Vi skal også hjelpe kundene våre med å kaste mindre, samt måle, redusere og ressursutnytte matsvinn.

Blant tiltakene som viser gode resultater er nedprising av varer som nærmer seg utløpsdato, samarbeid med holdbarhetsindikatoren Keep-it og donasjon av matvarer til Matsentralen og andre veldedige organisasjoner.

Våre tiltak

Nedpriser varer som nærmer seg utløpsdato

For å redusere matsvinn reduserer våre Kjøpmenn prisen på varer som nærmer seg utløpsdato med opptil 50 prosent. Varene blir tydelig merket og samlet på dedikert plass i kjøledisken, slik at det er enkelt for våre kunder å gjøre et godt kjøp og samtidig spare miljøet.

Gir mat til Matsentralen og veldedige organisasjoner

Siden 2013 har vi gitt mat til Matsentralen, som driver innsamling av mat og andre dagligvarer fra produsenter, dagligvarekjeder og butikker. De innsamlede varene stilles til rådighet for ideelle organisasjoner som driver hjelpearbeid for vanskeligstilte.

Flere av våre kjøpmenn har i mange år bidratt med mat til veldedige organisasjoner i sitt lokalsamfunn, slik at mat som nærmer seg utløpsdato og fortsatt er av god kvalitet, ikke kastes rett i søpla. Mange av våre produsenter har avtaler med lokale bønder som benytter matavfallet til dyrefôr. Mye av matavfallet hentes også av selskaper som er spesialister på gjenvinning og behandling av matavfall.

Best før, ofte god etter

Mye av svinnet skyldes usikkerhet rundt matens holdbarhet og hva de ulike datomerkingene egentlig betyr. For å gjøre det enklere for deg å vurdere om maten er spiselig eller ei, har vi nå valgt å plassere en ekstra merking på flere av våre produkter, «Best før, ofte god etter».

Husk å se, lukte og smake på produktene før du kaster dem i søpla. Mange produkter kan spises lenge etter at holdbarhetsmerkingen er gått ut.

Keep-it på ferskvarer

Usikkerheten rundt datostempling er en stor årsak til at vi kaster mat. Siden 2012 har vi merket over 70 millioner ferskvarer med den intelligente holdbarhetsindikatoren Keep-it,som måler temperaturen til produktet over tid og dermed viser den faktiske holdbarheten. Det gir våre kunder trygghet og vi ser at både Kjøpmenn og kunder kaster mindre mat som en følge av Keep-it.

Unike grønnsaker

REMA 1000 ønsker å bidra til at enda flere produkter reddes fra å bli kastet, og jobber tett med leverandører for å finne gode, lønnsomme løsninger for både bonde, butikk og kunde. Derfor er det ikke bare grønnsaker med perfekt utseende du finner i REMA 1000 sine butikker.

Under merket “PRIMA” tilbyr vi grønnsaker som for eksempel norske poteter, løk, epler og gulrøtter av varierende størrelse og utseende til en enda lavere pris.

Signert bransjeavtale

Høsten 2017 signerte vi en bransjeavtale om å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030. Avtalen støtter FNs bærekraftsmål om reduksjon av matsvinn og forplikter til å jobbe for å redusere matsvinn i hele verdikjeden samt påvirke forbruker til å kaste mindre.

Emballasjeendringer for mindre matsvinn

Mandler, hasselnøttkjerner, svisker og tørket aprikos fra vår egen merkevare PRIMA har i 2020 fått lukkemekanismer, som sørger for bedre kvalitet og holdbarhet hjemme hos deg. Dette bidrar til at produktet holder seg bedre i emballasjen under lagring i skuffer og skap.

Mindre porsjoner til mindre husholdninger

I 2020 reduserte vi innholdet i middagsfavoritter fra Salatmesteren. Skalldyrmiks, marinert scampi og blåskjell er pakket i mindre porsjoner, som gjør det enklere for mindre husholdninger å spise opp en av de største kildene til svinn i de tusen hjem; middagsrester.

Samtidig lanserte vår leverandør  Norsk Kylling syv produkter tilpasset singelhusholdninger. Vi lanserte også våre bestselgende supper i beger tilpasset én porsjon. Dette gjør det enklere for kundene å kun kjøpe det de trenger, og kaste mindre middagsrester hjemme.