Grunn 347: Pinnekjøtt fra Spekeloftet
Familien samles, god mat spises, og hjemmet pyntes til jul. Når lukten av pinnekjøtt fyller huset på selveste julaften – ja, da er julestemningen komplett.
Pinnekjøtt er enkelt å lage. Den viktigste jobben gjør du nemlig allerede i butikken – ved å velge pinnekjøtt fra Spekeloftet.
God, gammeldags kvalitet fra Hemsedal
Produksjon av pinnekjøtt er en omfattende prosess. Hvordan kjøttet tilberedes hos leverandøren kan være avgjørende for smaken på julemiddagen.
Å speke betyr å tørke, og har vært den dominerende måten å konservere kjøtt på i tusenvis av år. Siden 1991 har den lokale pinnekjøtt-produsenten Spekeloftet opprettholdt tradisjonene i Hemsedal; kjøttet saltes i noen timer, før det henges til tørk på den gode, gammeldagse måten.
Les også: Pinnekjøtt fra Spekeloftet får terningkast fem.
Ifølge daglig leder, Ole Venås, er det håndverket som utgjør den store forskjellen. Og den lille bygdas beliggenhet som gjør det hele mulig. På 625 meter over havet i Hemsedal møter den tørre lufta fra øst den salte og fuktige vinden fra vest, og gjør det mulig å speke kjøtt helt naturlig i ren fjelluft.
– Det er været som avgjør når kjøttet er klart. Og som gir den unike smaken, forklarer Venås.
Pinner eller koteletter?
Pinnekjøtt bestod opprinnelig kun av ribbestykkene på dyret, men etter hvert ble også sadelen inkludert som en del av pinnekjøttet. I dag finnes det mange varianter av pinnekjøtt; pinner og koteletter, røkt og urøkt.
– Dersom du foretrekker mer kjøtt og mindre fett på pinnekjøttet bør du prøve Spekeloftets «Pinnekjøtt ekstra kjøttfullt». Enten alene, eller blandet med de tradisjonelle pinnene, tipser Venås.
Les også: Høy kvalitet og lav pris med pinnekjøtt fra Nordfjord.
Lekende lett
Når du har funnet din favoritt og kjøttet er i hus, er det ikke vanskelig å lage den perfekte julemiddagen. Men husk å starte i god tid.
– Mitt beste tips for å lykkes med pinnekjøtt er å forlenge utvanningstiden. Det sies at pinnekjøtt skal vannes ut i ett døgn, men du kan gjerne øke til 36 timer, tipser mesterkokk Bent Stiansen.
Les: Bent Stiansens 6 tips for å lykkes med pinnekjøtt
Lær mer