Slik lykkes du med pinnekjøtt
Pinnekjøtt høres kanskje avansert ut, men det er faktisk ganske enkelt å få til. Med noen små triks på lur får du saftig kjøtt og ekte julesmak. Det aller viktigste? Å vanne ut kjøttet lenge nok. Gjør du det, er du allerede godt på vei til perfekt pinnekjøtt.
Her er Bent Stiansens tips for å lykkes med pinnekjøtt
- Velg pinnekjøtt med jevn fettmarmorering og en god miks av side og ryggbiter. Det er fettet som gjør kjøttet saftig og full av smak. Liker du mer rent kjøtt kan du blande pinnekjøtt med en pakke pinnebog.
- Beregn riktig mengde pinnekjøtt
Regn med 400-500 gram tørket pinnekjøtt per person. Da kan du være trygg på at det er nok til alle. - Vann ut pinnekjøttet i 36 timer før du skal dampe det, ellers blir middagen veldig salt. Skift vannet én gang underveis. Sett gjerne bollen i kjøleskap, garasje eller på verandaen der det er kaldt, og husk å dekke med lokk.
- Damp på pinner eller rist – ikke kok
Bruk bjørkepinner eller en rist i bunnen av kjelen slik at kjøttet dampes og ikke kokes. Det skal være plass til ca. 3 centimeter med vann uten at kjøttet kommer i kontakt med vannet. Har du glemt å kjøpe pinner? Bruk en liten rist, et knippe stålbestikk eller poteter med skall i bunnen. - Damp pinnekjøttet lenge nok
Kjøttet trenger ca. 2.5 – 3 timer for å bli mørt og saftig. En god huskeregel er at kjøttet enkelt skal løsne fra beinet når det er ferdig. Husk lokk på kjelen mens kjøttet dampes! - Sjekk pinnekjøttet jevnlig under dampingen. Det skal alltid være kokende vann eller kraft i bunnen av kjelen. Kjelen må ikke kokes tørr, da kan restene av kraften brenne seg og gi en dårlig smak på pinnekjøttet. Fyll på mer vann underveis hvis det er nødvendig.
- Lag nok tilbehør
Spesielt rotmos får du aldri nok av, og det spises gjerne mer enn du tror! Beregn ca. 3-4 dl rotmos per person. - Vil du ha et sprøere resultat?
Grill det ferdigdampede pinnekjøttet i ovnen før servering. Sett ovnen på full overvarme, spre pinnekjøttet i en langpanne og grill i ca. fem minutter. Da beholder kjøttet saftigheten, men får en sprø skorpe.
Vil du ha perfekt pinnekjøtt? Her er oppskriften!
Hvilket tilbehør skal man servere?
Det klassiske tilbehøret til pinnekjøtt er kålrabistappe, vossakorv og gode kokte poteter – gjerne mandelpoteter. Sett frem grov sennep og tyttebærsyltetøy, det smaker alltid godt til julemat. Sjy fra dampingen er perfekt som saus, gjerne blandet med litt hvit saus. Dryss over hakket persille før servering for ekstra god smak.
Her finner du flere gode tilbehør til pinnekjøtt
Hvilken dessert passer best til pinnekjøtt?
Etter det salte og mektige pinnekjøttet er det lurt å servere en frisk og syrlig dessert. Om du ønsker å servere en tradisjonsrik dessert så passer multekrem i krumkaker godt. Hvis du vil utfordre med nye smaker denne julen, så kan du teste ostekake med pepperkaker og mango.
La deg friste av våre juledesserter
Lær å lage perfekt pinnekjøtt med Bent Stiansen
Lær mer