Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 6 tips for å lykkes med pinnekjøtt

6 tips for å lykkes med pinnekjøtt

Hvor mye pinnekjøtt trenger du og hvor lenge skal det vannes ut? Her får du mesterkokk Bent Stiansens beste tips for å lykkes med pinnekjøttet.

Pinnekjøtt er nokså enkelt å lage, selv om det kan virke litt overveldende første gang. En liten huskeliste men tips er kjekt å ha i bakhånd før du setter i gang kokkeleringen.

Det aller viktigste for å lykkes med pinnekjøttet er å huske å vanne det ut lenge nok, da kjøttet er nokså salt. Hva slags pinnekjøtt du velger er og med på å påvirke smaken på middagen, så en stor del av jobben gjør du allerede i butikken.

dampet pinnekjøtt på tallerken til jul

Husk å vanne ut pinnekjøttet 36 timer før det skal dampes.

Bent Stiansens 6 tips for å lykkes med pinnekjøtt

  1. Velg pinnekjøtt med jevn fettmarmorering og en god miks av side og ryggbiter. Det er fettet som gjør kjøttet saftig og full av smak. Liker du mer rent kjøtt kan du blande pinnekjøtt med en pakke pinnebog.
  2. Husk å vanne ut pinnekjøttet i 36 timer før du skal bruke det, ellers blir middagen veldig salt. Vannet skal skiftes ut én gang i løpet av utvanningen.
  3. Bruk bjørkepinner eller en rist i bunnen av kjelen slik at kjøttet dampes og ikke kokes. Det skal være plass til ca. 3 centimeter med vann uten at kjøttet kommer i kontakt med vannet.
  4. Damp pinnekjøttet lenge nok. Kjøttet trenger ca. 2.5 – 3 timer for å bli mørt og saftig. En god huskeregel er at kjøttet enkelt skal løsne fra beinet når det er ferdig. Husk å ha på lokk mens kjøttet dampes!
  5. Sjekk pinnekjøttet hver halvtime under dampingen. Det skal alltid være kokende vann/kraft i bunnen av kjelen. Kjelen må ikke kokes tørr, da kan restene av kraften brenne seg og gi en dårlig smak på pinnekjøttet. Fyll på mer vann underveis hvis det er nødvendig.
  6. Husk å lage nok tilbehør! Spesielt rotmos får du aldri nok av, og det spises gjerne mer enn du tror. Beregn ca. 3-4 dl rotmos per person.

Vil du lage noe annet? Se våre beste oppskrifter til jul her.

Hva slags pinner kan brukes til damping av pinnekjøtt?

De aller fleste bruker bjørkepinner. Disse kjøper du på din nærmeste REMA 1000-butikk. Har du glemt å kjøpe pinner kan du bruke en liten rist, en neve med stålbestikk eller legge noen tresleiver på kryss og tvers i kjelen.

Et annet triks er å bruke poteter i bunn av kjelen. Da får potetene en ekstra god smak samtidig. Husk å bevare skallet på slik at potetene ikke koker i stykker.

Hovedpoenget er å få pinnekjøttet høyt nok opp slik at det dampes og ikke kokes.

Les også: Dette kan du lage med pinnekjøttrestene

Pinnekjøtt på en tallerken

 Beregn ca. 4-500 gram pinnekjøtt per person.

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?

Bløtlegg pinnekjøttet i 36 timer før damping. Sett det gjerne i kjøleskap, i garasjen, kjelleren eller på verandaen der det er kaldt. Husk å dekke utvanningsbollen med lokk slik at ikke fugler og firbeinte «julenisser» forsyner seg.

En gang iblant kan det gå så fort i svingene at man glemmer å vanne ut pinnekjøttet. Et nødtriks er da å koke opp pinnekjøttet fremfor å dampe det. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet løsner fra beina.

Denne metoden gir ikke like godt resultat, men fjerner en del av saltet slik at det blir spiselig.

Les også: Nordfjord pinnekjøtt får terningkast fem

Hvilket tilbehør skal man servere?

Det tradisjonelle tilbehøret er kålrabistappe, vossakorv og gode, kokte poteter. Gjerne mandelpoteter. Sett frem grov sennep og tyttebærsyltetøy til gjestene også, det smaker alltid godt til julemat.

Sjy fra dampingen er vanlig å bruke som saus. Eventuelt kombinert med hvit saus. Tilsett gjerne hakket persille i før servering for ekstra god smak.

Se flere forslag til tilbehør til julematen her.

Pinnekjøtt – med rotmos

Tradisjonelt pinnekjøtt serveres med tilbehør som kålrabistappe, vossakorv og kokte poteter.

Røkt eller urøkt pinnekjøtt?

I Norge spiser omtrent en av tre pinnekjøtt på julaften og pinnekjøttradisjonen står spesielt sterkt på Vestlandet. Røking av pinnekjøtt er fra gammelt av en konserveringsmetode og ikke en smakspreferanse. Men i dag diskuterer pinnekjøttentusiastene hva som er best – røkt eller urøkt. Det vi vet med sikkerhet er at urøkt pinnekjøtt er noe lettere for fordøyelsen.

Her er det altså smaken som avgjør hva som er best å bruke. Hva med å teste begge deler?

Hos REMA 1000 finner du norsk pinnekjøtt fra Spekeloftet fra Hemsedal og Nordfjord Kjøtt fra Loen. Se også etter lokalt utvalg i din butikk.

Trenger du en god dessert? Se oppskrifter og tips her.