Sellerirot | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Sellerirot

De siste årene har sellerirotens bruksområder blitt utvidet, og i dag er den svært populær i supper og puréer.

Selleriroten ser ut som en litt knudrete kålrot. Den har en søtlig smak med fine, avdempede krydderaromaer i retning selleri. Selleriroten har vært mye brukt i norsk husmannskost – i retter som kjøttsuppe, lapskaus og frikasseer. Men de siste årene har sellerirotens bruksområder blitt utvidet, og i dag er den svært populær i supper og puréer.

I begynnelsen av sesongen kan du ofte finne sellerirot som bunterot med gresset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker. Sellerirot bør skrelles for å få vekk alle jordrester. Ettersom fruktkjøttet raskt oksiderer og blir misfarget, bør selleriroten tilberedes umiddelbart etter skrelling.

Tips

Sellerirot oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i en plastpose eller plastboks.

Tilberedning

Rotmos med sellerit, persillerot

Rotmos

Alle rotgrønnsaker gjør seg veldig godt i en rotmos – sammen eller hver for seg. Skrell og kutt grønnsakene i terninger eller skiver. Legg en buljongterning i kokevannet. Når grønnsakene er møre, moses de – enten i en foodprocessor eller med en potetpresse. Tilsett melk eller fløte og smør til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og urter etter eget ønske.

Svinekam med rotgrønnsaker

Bakte røtter

Skrell og skjær røtter i grove biter. Vend de i olivenolje, frisk sitron, salt, pepper og friske urter og bak de gyldne i ovnen på 200C i ca. 30 minutter.

Puré

Kok persillerot, sellerirot og pastinakk mørt, mos det og spe med smør eller redusert fløte og smak til med salt og pepper. Du kan bruke røttene alene eller blande de ulike sortene.