9 tips til å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 9 tips til å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen

9 tips til å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen

I en hektisk hverdag er det rask vei til å glemme å spise det som er bra for deg. Her får du Karen Elene Thorsen sine beste tips for å få i deg nok frukt og grønnsaker.

– Visste du at du kan helbrede og forebygge en rekke sykdommer kun ved å ha et balansert kosthold? Sier Karen entusiastisk.

Karen, bedre kjent som Instagramkontoen @fattig.student, har i flere år inspirert sine følgere til å leve sunnere og spise billigere. Hennes sunne ukemenyer til under 250 kroner ble raskt populære. Siden har hun gitt ut bok, lansert en ukemeny-app og vært å se på blant annet God Morgen Norge.

Kroppen er en fantastisk maskin som klarer å ordne opp i det meste, men enkelte vitaminer og mineraler trenger den hjelp til å få i seg. Det gjør den ofte gjennom hva du spiser. 

– Frukt, grønnsaker og bær er en essensiell del av et sunt og balansert kosthold, og er en god kilde til fiber, ulike vitaminer, mineraler og antioksidanter. En god grunn for å fylle tallerkenen med dem, sier Karen.

Gjør det enkelt

Vi har alle hørt om de kjente “5 om dagen”. For mange kan det føles både overveldende, tidkrevende og dyrt å skulle få i seg fem ulike typer frukt og grønnsaker hver eneste dag. 

Men det er faktisk enklere enn du tror. Her er Karen sine 9 beste tips for å få i seg mer frukt og grønnsaker i hverdagen.

Karen Elene Thorsen / fattig student viser frem restemiddag

Karen studerer livsstilsendring og folkehelse på Høyskolen Kristiana, og brenner for at det skal være både enkelt og billig å leve sunt.

9 tips til å spise mer frukt og grønnsaker

1.Server som tilbehør til alle måltider

Bruk frukt og grønnsaker som tilbehør til hvert eneste måltid. Et par agurkskiver på brødskiva, bananbiter i havregrøten, stekte, kokte eller friske grønnsaker til middagen og et eple til kvelds. Vipps, så har du fått i deg fem om dagen på null komma niks.

2. Kutt opp og server

Oppkuttet frukt er spist frukt. Kutt opp appelsin i båter og gulrot i biter, legg i en matboks og nyt i lunsjtiden. Da er det større sannsynlighet for at det blir spist enn når appelsinen ligger i veska med skallet på. Et deilig fruktfat til kvelds er også godt.

3. Ha som mål å spise én ekstra i uka

I tillegg til det grønne du bruker til middagslagingen, prøv å alltid kjøpe én ekstra grønnsak og én type frukt når du handler inn til uka, og ha som mål at det skal spises opp innen uka er over. Bytt gjerne på hvilke frukt og grønnsaker du kjøper med deg hver uke, ut ifra tilbud og sesong.

4. Lag maten fra bunnen av

Det er store forskjeller på å lage blomkålsuppe av vann og pulver, og å lage den selv. Tiden det tar å lage suppen fra bunnen av tar ikke mer enn 5-10 minutter lengre, og holder dessuten magen fornøyd lengre enn blomkål i pulverform gjør.

5. Skjul grønnsakene.

Dette er et perfekt triks for barn eller den kresne. Prøv å tilsette finhakkede eller moste grønnsaker i middagen istedenfor i store biter. Min personlige favoritt er å rive 1-2 gulrøtter og steke det sammen med kjøttdeigen når jeg lager taco, bolognese, pizza eller lasagne.

6. Drikk vitaminene dine

Smoothie er en kjapp og forfriskende måte å få i seg frukt og grønnsaker på. Her kan du eksperimentere med alle mulige smaker, og det trenger heller ikke å koste skjorta.

Frossen frukt og bær er ofte billigere enn fersk. Smoothie er dessuten en ypperlig måte å bruke opp slitne frukt- og grønnsaksrester på – for eksempel vassen salat. En neve sliten spinat gir enormt mye næring til kroppen og en fin grønnfarge til smoothien, men setter ikke noen spesiell smak.

7. Fyll fryseren med frukt og grønnsaker

Apropo frysedisken, så bugner det av deilige grønnsaks- og wokblandinger i REMA 1000s frysedisk. Jeg passer på å alltid ha en pakke med wokgrønnsaker liggende i fryseren, så jeg kan bruke det dersom middagen jeg lager ikke er grønn nok.

8. Bland frukt og grønnsaker inn i helgekosen

Chips, dip og sjokolade er standard helgekos i mange hjem – og sånn skal det være. Men i stedet for å ta bort noe av kosen – hva med å legge til litt mer?

Kutt opp gulrøtter, agurk og blomkål og server det sammen med holidaydip, og legg til litt oppkuttet vannmelon eller en klase med druer ved siden av sjokoladeplaten, så har du perfekt blanding av snacks til helgen!

9. Bak med grønnsaker

Hva med å lage gulrotrundstykker, banankake, blåbærmuffins eller blomkålpizza? Internett bugner av deilige oppskrifter der frukt, bær og grønnsaker er en essensiell ingrediens.