Slik lager du perfekt italiensk pizza
Italiensk pizza har tynn, sprø bunn og hjemmelaget saus. Dette gir mer rom til de deilige smakene fra toppingen. Ikke rart at denne varianten har blitt en stor favoritt når det skal dukes til pizzaaften.
Den Italienske pizzabunnen vil være ulike avhengig av hvor i Italia du spiser den. De to mest kjente er den Napolitanske og den Sicilianske, som du vil lære hvordan du lager i denne artikkelen.
Magien starter allerede ved ingrediensene. Gode råvarer og tid gir ekstra god pizza. For å få den perfekte konsistensen på bunnen bør du bruke Tipo 00 mel. Andre ganer foretrekker Tipo 0 eller Tipo 1.
De fleste kokkene i Italia sverger til en kaldheving over tid, minst i et døgn og gjerne lenger. Da får deigen tid til å utvikle de komplekse smakene som kjennetegner en bunn i verdensklasse. For de fleste holder det dog med en times heving eller to.
Slik lager du italiensk pizza fra Napoli
I Napoli, byen som regnes som pizzaens hovedstad, er bunnen laget av helt spesifikke ingredienser. Italiensk mel, gjær eller surdeig, vann og salt. Den napolitanske deigen inneholder ikke olivenolje.
Pizzaen skal helst bakes i en vedfyrt pizzaovn, og på de klassiske pizzaene Margherita og Marinara er toppingen skrevet i stein.
Dette trenger du:
- 2 g fersk gjær
- 2,5 dl lunkent vann
- 10 g salt
- 500 g italiensk mel (Tipo 00 eller tipo 0)
Slik gjør du:
Ha gjær og halvparten av vannet i en bolle. Rør til gjæren løses opp. Ha saltet i en annen bolle sammen med resten av vannet.
Ha melet i en bolle og tilsett begge vannblandingene. Elt deigen, enten med maskin med deigkrok eller for hånd. Kjør maskinen på lav hastighet i et par minutter. Skru opp hastigheten og elt videre til deigen er glatt, ca. 5 minutter. Reduser deretter maskinen til laveste hastighet og elt i 3 minutter til.
Deigen er klar når den er glatt og slipper bollen.
Hell deigen på en melet kjøkkenbenk. Dryss litt mer mel over deigen, snu den og form til en ball. Del deigen i to emner og form dem runde. Legg deigballene i en form, pensle dem med litt olje og dekk med plastfilm. La deigballene heve seg til dobbel størrelse. Dersom du har tid kan du gjerne la deigen stå et døgn i kjøleskapet først.
Slik lager du italiensk pizza fra Sicilia
Denne varianten gir en litt tykkere bunn og er inspirert av den Sicilianske sfincione-pizzaen. Mange mener dette er en fantastisk pizzabunn.
Dette trenger du:
- 500 g italiensk hvetemel (Tipo 00 eller Tipo 0)
- 10 g salt
- 2 ts tørrgjær
- 1,5 dl extra virgin olivenolje
- 3,5 dl romtemperert vann
Slik gjør du:
Ha mel, salt, gjær og 3 spiseskjeer av olivenoljen i bollen med en eltemaskin med deigkrok. Elt på middels hastighet og ha i vannet. Bland videre i 2-3 minutter til deigen er godt blandet.
Skru opp hastigheten og elt videre til deigen er glatt, ca. 5 minutter. Deigen skal henge fast i bunnen av bollen, men ikke langs sidene.
Dekk bunnen av en langpanne med bakepapir og hell resten av olivenoljen i pannen. Pass på at oljen er godt spredd. Ha deigen i langpannen og snu den slik at overflaten er dekket med olje.
Dra deigen forsiktig ut mot kantene av langpannen og la stå i 20 minutter. Dra deigen mer mot kantene hvis det trengs. Dekk langpannen med plastfilm og la stå i romtemperatur i ca. to timer.
Slik lager du hjemmelaget tomatsaus
I Napoli er det vanlig å knuse hermetiserte tomatene fremfor å koke dem, og tilsette litt salt. Noen foretrekker også en dæsj olivenolje og hvitløk. Dersom du vil teste denne varianten anbefaler vi å unne deg ekstra gode tomater. Denne sausen gir en litt annen smak enn den kokte varianten.
Den tomatsausen vi kjenner best i Norge er derimot kokt. Alle gode pizzakokker bør ha en god tomatsaus eller to i repertoaret. Prøv gjerne varianten under.
Dette trenger du:
- 800 g gode, hermetiske tomtater, knuste. Inkluder saften.
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1 middelstor løk, hakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- Salt og kvernet, sort pepper
- En klype tørket oregano
- 6 stk store, ferske basilikumblader
Slik gjør du:
Varm oljen i gryte. Ha i løk og tilsett litt salt og pepper. Stek på middels varme i et par minutter, den skal være blank og ikke brun. Tilsett hvitløken, rør godt sammen og stek videre i ett minutt.
Hell tomatene i gryten og tilsett oregano. Rør sammen. Kok opp tomatene, reduser varmen og la sausen småkoke til den blir passe tykk. Rør inn basilikumbladene og smak til med salt og pepper. La sausen kjøle seg ned. Sausen kan brukes som den er eller jevnes med en stavmikser.
Sausen kan fint fryses og tas opp når du trenger den.
Lær mer