Rema.no Lær mer Braisering

Braisering

Ordet braisere kommer fra det franske ordet “braisèr”, som beskriver en teknikk der man først bruner råvarene for så å tilsette væske slik at de blir varmebehandlet i gryte under lokk i ovn. Kjøtt som i utgangspunktet ikke er mørt, som bog, skank, nakke og høyrygg, kan bli fantastisk smakfullt og mørt når det varmebehandles lenge nok. Ettersom slike stykker ofte er langt rimeligere enn annet kjøtt, er braisering en vidunderkur som også kan gi positive utslag på husholdningsbudsjettet.

Steg 1

Stek kjøtt og grønnsaker i en vi kjele. Brun råvarene for å få en fin farge.

Steg 2

Braisere134_JF_JF

Væske helles på.

Senk temperaturen og hell på væske. Du kan bruke vann, vin eller kraft – eller en kombinasjon.

Steg 3

Braisere041_JF

Kjele i ovnen med lokk.

Ha på lokk og sett gryten på rist i en forvarmet ovn som holder 170-200 °C. Gryten skal putre inne i ovnen så lenge at smakene får tid til å utvikle seg og konsentreres. For at det skal kalles braisering skal gryten stå i ovnen, men du får omtrent samme resultat dersom gryten står på en stekeplate.

Etter 3-4 timer er kjøttet ferdig braisert. I tillegg har du en nydelig og smaksrik kraft. Hvis den ikke er tykk nok til å brukes som saus – slik den er, kan du sile av kraften og koke den inn til ønsket konsistens.