Hvordan braisere kjøtt | Tilberedning | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Lær å braisere kjøttet

Lær å braisere kjøttet

Ordet braisere kommer fra det franske ordet “braisèr”, som beskriver en teknikk der man først bruner råvarene for så å tilsette væske slik at de blir varmebehandlet i gryte under lokk i ovn.

Kjøtt som i utgangspunktet ikke er mørt, som bog, skank, nakke og høyrygg, kan bli fantastisk smakfullt og mørt når det varmebehandles lenge nok. Ettersom slike stykker ofte er langt rimeligere enn annet kjøtt, er braisering en vidunderkur for å spare inn noen kroner i matbudsjettet.

For at det skal kunne kalles braisering må retten tilberedes med kjele i ovnen, men man kan oppnå like godt resultat ved å la kjelen putre på stekeplaten i stedet.

Steg 1:

Brun råvarene i en vid kjele til de får en fin farge.

Steg 2

Braisere134_JF_JF

Væske helles på.

Senk temperaturen og hell på væske. Du kan bruke vann, vin eller kraft – eller en kombinasjon.

Steg 3

Braisere041_JF

Kjele i ovnen med lokk.

Ha på lokk og sett gryten på rist i en forvarmet ovn som holder 170-200 °C. Gryten skal putre inne i ovnen så lenge at smakene får tid til å utvikle seg og konsentreres.

Etter 3-4 timer er kjøttet ferdig braisert. Nå sitter du samtidig med en nydelig og smaksrik kraft du kan bruke til saus. Dersom kraften ikke er tykk nok slik den er, kan du sile av kraften og koke den inn til ønsket konsistens.