Vasker du skjærebrettet riktig?
Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser vi i snitt 72 kyllingmiddager i året, ikke rart når kylling passer like godt til hverdag som til fest. Uansett middag, bør man starte med rene redskaper.
Kjøtt og grønnsaker bør hverken skjæres på samme brett, eller med samme kniv. Grunnen er at risikoen for å blande kjøttbakterier med grønnsaker som ikke skal kokes eller stekes ved høy temperatur øker.
Vask skjærebrettet riktig
Det enkleste er å kjøre skjærebrett og kniv en runde i oppvaskmaskinen – men hverken tre eller plast har godt av å bli utsatt for høye temperaturer over lengre tid. For ikke å nevne at kniver kan bli sløve i oppvaskmaskinen.
Derfor bør du rengjøre begge grundig for hånd: Bruk varmest mulig vann og Zalo, og skrubb godt med oppvaskbørsten for et mest mulig hygienisk resultat. Avslutt med å skylle med rent vann og la skjærebrettene tørke stående.
Ha flere fjøler
Både plastfjøler og trefjøler har fordeler og ulemper. Mens plast er lettere å holde rent, har tre visse fortrinn når det gjelder skjæreegenskaper.
Uansett hva slags skjærefjøl du foretrekker, er det viktig å ha nok fjøler i hus. En god huskeregel er å ha én fjøl til hvert slag når du lager mat – da er du helt sikker på å holde eventuelle bakterier fraskilt.
Husk samtidig å bytte ut skjærebrettene i ny og ne, da godt brukte fjøler kan ha dype riller i seg som er vanskelige å rengjøre. Her kan fort bakterier samle seg, og ikke minst spre seg til andre matvarer.
Trenger du middagsinspirasjon? Se våre gode oppskrifter med kylling her.
Lær mer