Grille biff: Slik lykkes du med biff på grillen | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Grille biff: Slik lykkes du med biff på grillen

Grille biff: Slik lykkes du med biff på grillen

En saftig biff er alltid en vinner på middagsbordet. Med noen enkle tips griller du biff med perfekt resultat – hver gang!

1. De riktige forberedelsene

Det er ikke nødvendig å ta biffen ut av kjøleskapet før den skal grilles. Før du griller tørker du lett av kjøttet med kjøkkenpapir. Biff skal krydres rett før den skal grilles, og her er salt og pepper det perfekte krydder. Bruk gjerne andre krydder i tillegg.

Unngå å bruke krydderblandinger som inneholder sukker, fordi disse lett kan brenne ved bruk av sterk varme. Hvis kjøttet er marinert, er det viktig å tørke av marinaden med kjøkkenpapir før grilling.

2. Start med direkte grilling

Grill biffen først på direkte varme for å svi av overflaten. Den harde, direkte grillingen av biffen er enormt viktig. Denne metoden bringer frem det som kalles «Maillard-reaksjonen», og er mye av hemmeligheten bak en smakfull biff. Når kjøttet har fått en fin, mørk brunfarge på begge sider, flyttes det over til indirekte varme. Legg på lokket og la biffen gjøre seg ferdig.

3. La kjøttet få hvile

Det er viktig at kjøttet får hvile før det skjæres opp. Tynne kjøttstykker bør hvile i 3-5 minutter, og tykke biffer trenger minst 10 minutter. Tykke kjøttstykker kan gjerne krydres med litt mer salt etter at det er skåret opp.

4. Kjernetemperatur

Bruk gjerne termometer til å sjekke kjernetemperaturen i biffen. Den «perfekte» temperaturen vil variere etter hvilke biffstykker som brukes. Tykkelse og konsistens spiller også inn.
Hemmeligheten bak en perfekt grillet biff er indirekte varme, riktig temperatur og god tid til å hvile. Begynn med noen enkle forberedelser:

  • Velg en biff med god tykkelse. De fleste bifftyper beregnes til å være ca. 2 centimeter i tykkelse, mens biff av indrefilet kan være 3-4 centimeter i tykkelse. Riktig tykkelse gjør det enklere å få mørt resultat.
  • Ta ut biffen av kjøleskapet i god tid før grilling. Da rekker kjøttet å bli romtemperert, og du får et jevnere og bedre resultat.
  • Lag to temperatursoner på grillenén med direkte varme, og én med indirekte varme. Det gir deg mer spillerom når du skal begynne å grille. Bruker du kullgrill kan du lage temperatursoner ved å legge alt av kullet på en side. Bruker du gassgrill skrur du gassblussene på høy temperatur på den ene siden, og helt av på den andre.

Les også: Hvordan grille svin

Lær å grille biff med mesterkokk Bent Stiansen

Hvilken biff skal du velge?

Alle typer biff kan grilles, men vil du være helt trygg på at biffen blir mør, er indrefilet uten tvil det beste valget. Er du ute etter en biff med litt mer smak, er entrecôte et godt valg.

Indrefilet: Det møreste kjøttet på dyret. Stykket sitter på innsiden, bakerst på filetkammen og er ypperlig for deg som ønsker et mørt stykke kjøtt.

Ytrefilet: Halvparten så mørt kjøtt som indrefileten, og litt rimeligere. Passer godt til helsteking og steking i skiver. Fileten sitter på ryggens ytterside og går helt fra låret til langt frem på ryggen.

Entrecôte: Et kjøttstykke med fin marmorering og fett. Fettet smelter under stekingen og gir kjøttet utrolig god smak. Entrecôte er derfor den mest smaksrike og saftigste biffen. Stykket kommer fra forparten på dyret.

Mørbrad: Kjøttet er mørt og passer fint til å strimles, skjæres i stykker eller stekes hel. Et veldig anvendelig kjøttstykke, som kommer fra den øverste delen av låret på dyret.

Slik griller du kylling

Slik bruker du direkte og indirekte varme

Til de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme.

  • Direkte varme: Dette gir rask varme og størst effekt. Her er varmekilden rett under maten. Bruk av direkte varme egner seg godt når man ønsker en god stekeskorpe og gjennomstekt kjøtt.
  • Indirekte varme: er den delen av grillen uten aktivt bluss eller varmt kull. Ved grilling på indirekte varme legges maten litt vekk fra varmekilden, og helst under lokk, slik at varmen fra den aktive delen av grillen sirkulerer

Slik griller du grillspyd

  1. Skjær kjøttet i jevnt store biter og tre på spyd. Legg spydene på indirekte varme, ha på lokk, og grill i ca. 5 minutter (til de løsner fra risten).
  2. Flytt spydene over til direkte varme for å gi dem litt farge. Er kjøttstykkene tykke, kan du legge dem tilbake på indirekte varme i noen minutter til.

Nå som du er blitt en grillkonge, kan du prøve ut disse oppskriftene.