Helstekt kalkun med brødstuffing
Helstekt kalkun med brødstuffing som er stekt slik at brystene blir ekstra saftige og lårene gjennomstekte og møre. Serveres med kremet rosenkål, bakte søtpoteter, rørte tyttebær og kalkunsjy.
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Forbredelse: Stuffing kan lages dagen før. Rosenkål kan renses, kuttes og forvelles dagen før, men kremes før servering. Søtpotetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap.
-
Trinn 2
Fyll stuffingen i kalkunskroget og start stekingen.
-
Trinn 3
Kremet rosenkål: Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Del kålen i fire. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 2 minutter. Avkjøl i kaldt vann.
-
Trinn 4
Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann.
-
Trinn 5
Tilsett forvellet rosenkål, kok opp og server.
-
Trinn 6
Ovnsbakte søtpoteter: Skrell søtpotetene og del de i båter. Ha dem i en ildfast form med olivenolje
-
Trinn 7
Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt.
-
Trinn 8
Stek søtpotetene i varm ovn 200 grader varmluft i 30 minutter.
-
Trinn 9
Kalkungravy:Sil stekekraften og skum bort fettet. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften.
-
Trinn 10
Kok ned til 6 dl og smak til salt, pepper og estragon. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann.
-
Trinn 11
Varm opp ovnen til 200 g varmluft. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Smelt 100 g av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen.
-
Trinn 12
Fyll stuffingen inn i kalkunen. Se framgangsmåte lengre nede.
-
Trinn 13
Sett en langpanne under risten og sett alt inn i ovnen. Hell på vann og hvitvin i en langpanne.
-
Trinn 14
Stek kalkunen med håndkleet på brystene i 1 time ved 200 grader varmluft. Etter en times steking, ta kjøkkenhåndkleet bort og kast det. Fortsett steking på 200 grader, vanlig over og undervarme i en time. Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr. Stikk en pinne inn i kalkunlåret for å sjekke om det siver ut klar kjøttsaft. Det indikerer at lårene er gjennomstekte.
-
Trinn 15
Når kalkunen er ferdigstekt, tar du den ut av ovnen og lar den hvile i minst 20 minutter før lårene skjæres ifra, brystene utbenes og alt skjæres i skiver som anrettes på fat. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet.
-
Trinn 16
Brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk. Fres blandingen myk i smør. Tilsett loff i terninger og bland godt. Smak til med salt pepper, revet sitronskall og timian.
-
Trinn 17
Avkjøl blandingen og tilsett sammenvispet egg og bland godt.
TIPS!
For saftige bryst: Ta et kjøkkenhåndkle du kan avse. Bløt kjøkkenhåndkleet i vann og legg det ut på kjøkkenbenken. Skjær tynne smørskiver av resten av smøret med en ostehøvel og dekk halve håndkleet. Brett håndkleet sammen et par ganger så det får stor nok størrelse til å dekke de to brystene. Legg håndkleet med smør på kalkunbrystene og sett kalkunen på en stekerist. Ved å isolere kalkunbrystene med et smørfylt kjøkkenhåndkle i en time i ovnen, forhindrer du at brystkjøttet blir for tidlig gjennomstekt og tørt.