Hopp til innhold

Helstekt kalkun med waldorfsalat

4.1 i snitt
Tidsbruk 180 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
31 ingredienser
266 planlagt
Helstekt kalkun med waldorfsalat

Helstekt kalkun med waldorfsalat, brødstuffing og timiansjy er perfekt som festmiddag til jul og nyttår. Med god tid og planlegging får du et smakfullt og saftig resultat.

Velg antall personer

Voksne
8
Barn
0

Ingredienser

1 stk
Kalkun (ca. 3kg)
4 dl
Hvitvin eller eplemost
2 ss
Salt
2 ts
Kvernet sort pepper
250 gr
Smør
1 l
Vann

Brødstuffing

3 dl
Stangselleri, finhakket
2 dl
Løk, finhakket
2 stk
Loff (1,2 l loff uten skorpe i terninger)
1 ts
Malt hvit pepper
2 ss
Hakket fersk timian (evt. 2 ts tørket timian)
1 ss
Sitronskall, finrevet
2 stk
Egg
1.5 dl
Smør
1 ts
Salt

Waldorfsalat

2 stk
Grønne epler
2
Stangselleri
150 gr
Druer
50 gr
Valnøtter
2 dl
Seterrømme
1 dl
Majones
1 ss
Sitronssaft
1 ss
Worchestershiresaus
1 ss
Sukker
0.5 ts
Salt

Timiansjy

1 dl
Sjalottløk, hakket
2 dl
Eplemost
2 ss
Timian, fersk og hakket
1 ss
Maisennastivelse utrørt i kaldt vann
1 l
Kraft etter stekingen
1 klype
Salt og pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Lag brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk, og fres det mykt i smør. Skjær skorpen av loffen, og kutt i terninger på 2 x 2 cm. Tilsett loffen til blandingen, og bland godt. Smak til med salt, pepper, revet sitronskall og timian. Avkjøl blandingen og tilsett sammenvispet egg. Bland godt.

Trinn 2

Varm ovnen til 200 grader varmluft. Smelt 100 gram smør, og bland med salt og pepper.

Trinn 3

Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Pensle den deretter med smørblandingen. Fyll kalkunen med stuffingen.

Trinn 4

Bløtlegg et rent kjøkkenhåndkle og legg det ut på en benk. Skjær resten av smøret i tynne smørskiver med en ostehøvel, og legg på den ene halvdelen. Brett smørhåndkleet to ganger og legg over kalkunen, så det dekker begge brystene.

Trinn 5

Sett kalkunen på en stekerist i ovnen. Hell på vann og eplemost i en langpanne, og sett under risten.

Trinn 6

Stek kalkunen med håndkleet på i 1 time ved 200 grader varmluft. Fjern deretter håndkleet og stek videre i 1 time til.

Trinn 7

Endre stekeinnstillingen på ovnen til over- og undervarme 200 grader. Etterfyll langpannen med vann dersom den koker tørr. Etter én time kan du stikke en pinne inn i kalkunlåret. Dersom det siver ut klar kjøttsaft indikerer det at de er gjennomstekte.

Trinn 8

Ta kalkunen ut av ovnen og legg på et fat. Dekk den med folie og la den hvile i minst 20 minutter. Ta vare på stekesjyen til sausen.

Trinn 9

Lag waldorfsalat: Del epler og selleri i 1 cm terninger, og kutt druer i biter. Bland grønnsakene i en bolle, og tilsett grovt hakkede valnøtter. Tilsett rømme, majones, sitronsaft, Worcestersaus, sukker og salt. Bland godt. La salaten trekke i en halvtime før servering.

Trinn 10

Lag timiansjy: Sil stekekraften og skum bort fettet. Kok opp eplemost og hakket sjalottløk. Kok ned til 1 dl og tilsett stekekraften. Kok ned til halv væskemengde og smak til med salt, pepper og timian. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann.

Trinn 11

Skjær lårene, utben brystene og skjær alt i skiver. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet sammen med skiver av kalkun.

Trinn 12

Server kalkun med brødstuffing, waldorfsalat og timiansjy med rørte tyttebær.

TIPS!

Server gjerne kokte poteter, tyttebærsyltetøy, og smørkokt brokkoli og sukkerter til kalkunen.