Kalkun med waldorfsalat
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Lag brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk, og fres det mykt i smør. Skjær skorpen av loffen, og kutt i terninger på 2 x 2 cm. Tilsett loffen til blandingen, og bland godt. Smak til med salt, pepper, revet sitronskall og timian. Avkjøl blandingen og tilsett sammenvispet egg. Bland godt.
-
Trinn 2
Varm ovnen til 200 grader varmluft. Smelt 100 gram smør, og bland med salt og pepper.
-
Trinn 3
Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Pensle den deretter med smørblandingen. Fyll kalkunen med stuffingen.
-
Trinn 4
Bløtlegg et rent kjøkkenhåndkle og legg det ut på en benk. Skjær resten av smøret i tynne smørskiver med en ostehøvel, og legg på den ene halvdelen. Brett smørhåndkleet to ganger og legg over kalkunen, så det dekker begge brystene.
-
Trinn 5
Sett kalkunen på en stekerist i ovnen. Hell på vann og eplemost i en langpanne, og sett under risten.
-
Trinn 6
Stek kalkunen med håndkleet på i 1 time ved 200 grader varmluft. Fjern deretter håndkleet og stek videre i 1 time til.
-
Trinn 7
Endre stekeinnstillingen på ovnen til over- og undervarme 200 grader. Etterfyll langpannen med vann dersom den koker tørr. Etter én time kan du stikke en pinne inn i kalkunlåret. Dersom det siver ut klar kjøttsaft indikerer det at de er gjennomstekte.
-
Trinn 8
Ta kalkunen ut av ovnen og legg på et fat. Dekk den med folie og la den hvile i minst 20 minutter. Ta vare på stekesjyen til sausen.
-
Trinn 9
Lag waldorfsalat: Del epler og selleri i 1 cm terninger, og kutt druer i biter. Bland grønnsakene i en bolle, og tilsett grovt hakkede valnøtter. Tilsett rømme, majones, sitronsaft, Worcestersaus, sukker og salt. Bland godt. La salaten trekke i en halvtime før servering.
-
Trinn 10
Lag timiansjy: Sil stekekraften og skum bort fettet. Kok opp eplemost og hakket sjalottløk. Kok ned til 1 dl og tilsett stekekraften. Kok ned til halv væskemengde og smak til med salt, pepper og timian. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann.
-
Trinn 11
Skjær lårene, utben brystene og skjær alt i skiver. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet sammen med skiver av kalkun.
-
Trinn 12
Server kalkun med brødstuffing, waldorfsalat og timiansjy med rørte tyttebær.
TIPS!
Server gjerne kokte poteter, tyttebærsyltetøy, og smørkokt brokkoli og sukkerter til kalkunen.