Helstekt kalkun med tilbehør | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Kalkun Helstekt kalkun med tilbehør

Helstekt kalkun med tilbehør

3.4 i snitt
Helstekt kalkun med tilbehør
Helstekt kalkun med tilbehør som kremet rosenkål og ovnsbakt søtpotet. Retten tar seg imponerende ut på julebordet. For ekstra saftige lår har vi et lite triks du bør prøve.

Velg antall personer

Voksne
8
Barn
0

Ingredienser

Brødstuffing

2 ss
Hakket frisk salvie, estragon eller persille
1 ss
Hakket frisk timian
1 stk
Loff
2 stang
Stangselleri
1 ss
Finrevet sitronskall
2 stk
Egg
1 stk
Middels stor løk
1 klype
Nykvernet pepper
1 klype
Salt
130 gr
Smør

Kremet rosenkål

3 dl
Fløte
1 ts
Maizena
1 kg
Rosenkål
1 klype
Nykvernet pepper
1 klype
Salt

Ovnsbakte søtpoteter

2 ss
Sitronsaft
1 neve
Frisk timian
500 gr
Søtpotet
4 fedd
Hvitløk
1 dl
Olivenolje
1 ts
Salt
1 klype
Nykvernet pepper

Kalkunsaus

2 dl
Hvitvin
1 ss
Maizena
1 stk
Sjalottløk
2 ss
Hakket frisk estragon
0.5 dl
Portvin
1 klype
Salt
1 klype
Nykvernet pepper

Kalkun

1 stk
Hel fersk kalkun fra Stange (ca. 5 kg)
4 dl
Hvitvin
250 gr
Smør
1 l
Vann
1 klype
Salt
2 ts
Nykvernet pepper

Slik gjør du

 1. Trinn 1

  Brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk. Stek i smør på middels varme til mykt. Ha i loff i terninger på størrelse med en valnøtt. Smak til med salt, pepper, revet sitronskall og timian. Avkjøl og vend inn ett sammenvispet egg.

 2. Trinn 2

  Steke kalkunen: Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Smelt 100 g av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen. Fyll stuffingen i skroget på kalkunen.

  Et triks for saftige kalkunbryst: Bruk et rent kjøkkenhåndkle du kan avse: Bløt i kaldt vann, vri opp og legg på kjøkkenbenken. Skjær smør i tynne skiver. Dekk halve håndkleet med smøret. Brett håndkleet sammen slik at det dekker kalkunbrystet. Ha kalkunen på en stekerist på et stekebrett. Legg på kjøkkenhåndkledet over brystet på kalkunen.

 3. Trinn 3

  Stek kalkunen i 1 time med håndkleet på brystene. Fjern deretter kjøkkenhåndkleet og kast det. Fortsett steking på 200 grader på over- og undervarme i 1 time og 40 minutter til. Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr.

 4. Trinn 4

  Ovnsbakte søtpoteter: Skrell søtpotetene og del dem i båter. Ha dem i en ildfast form og vend inn olivenolje. Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt. Stek søtpotetene i 30 minutter til de er gylne og møre.

 5. Trinn 5

  Kalkunsaus: Sil stekekraften og skum av fettet. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften. Kok ned til 6 dl og smak til salt, pepper og hakket estragon. Jevn sausen med Maizena utrørt i kaldt vann.

 6. Trinn 6

  Kremet rosenkål: Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Del rosenkålen i fire etter at de er kokt. Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann. Tilsett forvellet rosenkål og kok opp.

 7. Trinn 7

  Sjekk om kjøttet er ferdig ved å stikke en pinne eller smal kniv inn i kalkunlåret. Siver det ut klar saft er kalkunen ferdig stekt. La hvile i minst 20 minutter.

  Grav ut stuffingen og server som tilbehør. Skjær av lårene og ben ut brystene. Skjæres i skiver og anrett på fat. Server kalkunen sammen med kremet grønnkål, pastinakk og sjy.