Helstekt kalkun med tilbehør
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk. Stek i smør på middels varme til mykt. Ha i loff i terninger på størrelse med en valnøtt. Smak til med salt, pepper, revet sitronskall og timian. Avkjøl og vend inn ett sammenvispet egg.
-
Trinn 2
Steke kalkunen: Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Smelt 100 g av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen. Fyll stuffingen i skroget på kalkunen.
Et triks for saftige kalkunbryst: Bruk et rent kjøkkenhåndkle du kan avse: Bløt i kaldt vann, vri opp og legg på kjøkkenbenken. Skjær smør i tynne skiver. Dekk halve håndkleet med smøret. Brett håndkleet sammen slik at det dekker kalkunbrystet. Ha kalkunen på en stekerist på et stekebrett. Legg på kjøkkenhåndkledet over brystet på kalkunen.
-
Trinn 3
Stek kalkunen i 1 time med håndkleet på brystene. Fjern deretter kjøkkenhåndkleet og kast det. Fortsett steking på 200 grader på over- og undervarme i 1 time og 40 minutter til. Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr.
-
Trinn 4
Ovnsbakte søtpoteter: Skrell søtpotetene og del dem i båter. Ha dem i en ildfast form og vend inn olivenolje. Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt. Stek søtpotetene i 30 minutter til de er gylne og møre.
-
Trinn 5
Kalkunsaus: Sil stekekraften og skum av fettet. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften. Kok ned til 6 dl og smak til salt, pepper og hakket estragon. Jevn sausen med Maizena utrørt i kaldt vann.
-
Trinn 6
Kremet rosenkål: Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Del rosenkålen i fire etter at de er kokt. Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann. Tilsett forvellet rosenkål og kok opp.
-
Trinn 7
Sjekk om kjøttet er ferdig ved å stikke en pinne eller smal kniv inn i kalkunlåret. Siver det ut klar saft er kalkunen ferdig stekt. La hvile i minst 20 minutter.
Grav ut stuffingen og server som tilbehør. Skjær av lårene og ben ut brystene. Skjæres i skiver og anrett på fat. Server kalkunen sammen med kremet grønnkål, pastinakk og sjy.