Lammelår med potet- og løkform
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Sett ovnen på 170 grader (varmluft). Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammekjøttet og fyll hullene med skiver av hvitløk. Krydre lammelåret på alle sider med hakket timian, rosmarin, salt og pepper.
-
Trinn 2
Legg lammelåret i en dyp langpanne og hell over olivenolje. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret.
-
Trinn 3
Stek lammelåret ved 170 grader varmluft i ca. 1 time og 30 minutter. Kjernetemperatur skal være ca. 65 grader for medium stekt og 75 grader for gjennomstekt.
-
Trinn 4
Den siste halvtimen tilsetter du varmtvann med buljongterning i langpannen. Ta lammelåret ut av ovnen når det har ønsket kjernetemperatur. Sil av sjyen og ta vare på denne til potetformen. La lammelåret avkjøles i 5 minutter så stekeprosessen stopper, før du pakker den i aluminiumsfolie. Pakk deretter i et håndkle og la hvile i minst 30-45 minutter.
-
Trinn 5
Gjør klar potetformen mens lammelåret hviler. Skrell potetene og skjær de i ½ cm tykke skiver. Rens løken og skjær den i tynne skiver. Legg poteter og løk lagvis i en ildfast form, og dryss på litt salt mellom hvert lag. Kok opp lammekraften med smøret og hell over formen.
-
Trinn 6
Sett potet- og løkformen i ovnen og bak den i 40 minutter ved 200 grader varmluft, til potetene er møre og lammekraften er kokt inn i potetene.
-
Trinn 7
Hvitløksstekt spinat og honningbakte cherrytomater: Start med å dele cherrytomatene i to og legg de på et stekebrett. Dryss på flytende honning, salt og pepper. Bak tomatene i ovn ved 170 grader varmluft i 30 minutter, gjerne sammen med lammesteken.
-
Trinn 8
Vask spinaten og varm en kjele med smør og hakket hvitløk. Fres spinaten i smøret til den detter sammen. Krydre med salt og pepper.
Legg spinaten i en sil så vannet siles av og anrett spinaten på et fat med ovnstekte cherrytomater. -
Trinn 9
Selleripure: Rens sellerien og kutt den i 2 cm terninger. Kok den mør i lettsaltet vann i ca. 25 minutter. Sil av vannet og kjør sellerien med stavmikser til pure med smør, fløte, salt og pepper.
-
Trinn 10
Tomatisert ratatouillesaus: Rens alle grønnsakene og kutt de i fine terninger. Fres løk og hvitløk i olje, og tilsett urter og resten av grønnsakene.
-
Trinn 11
Ha finhakkede tomater, vann, eddik og sukker og kok opp. Kok i fem minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket basilium ved servering.
Tips
Steken kan fint stå opptil 2 timer på benken når den ligger innpakket i aluminiumsfolie.