Hopp til innhold

Saltbakt kålrot med urtesmør

5.0 i snitt
Tidsbruk 120 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
14 ingredienser
40 planlagt
Saltbakt kålrot med urtesmør

Her er et godt alternativ til julens kjøttmiddager. Saltbakt kålrot med urtesmør serveres med ristede solsikkekjerner og rødkålsalat med fiken og fetaost. Vegetarmat kan være både spennende og velsmakende.

Velg antall personer

Voksne
2
Barn
2

Ingredienser

Saltbakt kålrot

2 stk
Kålrot á ca. 1 kg hver
2 dl
Solsikkekjerner
3 dl
Ferske urter som persille, dill, gressløk, basilikum
1 ss
Sitronsaft
1 ts
Salt
200 gr
Smør, romtemperert og mykt
0.5 ts
Kvernet pepper

Rødkålsalat

400 gr
Rødkål
2 ss
Sitronsaft
50 gr
Tørket fiken i terninger
200 gr
Fetaost
0.5 dl
Olivenolje
0.5 ts
Salt
1 klype
Kvernet sort pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Skjær av bunnen på kålroten og sett den med bunnen ned på en seng av grovsalt i en ildfast form. Saltet trekker fuktighet ut av kålroten og gjør den mer smakfull.

Trinn 2

Bak kålroten i 2 timer til den er mør ved 200 grader varmluft.

Trinn 3

Legg solsikkefrø på et stekebrett og dryss med litt finsalt. Stek solsikkefrøene i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 8 minutter til de er pent brune.

Trinn 4

Når kålroten er ferdigbakt og mør, skjærer du av det brune skallet/skinnet og deler kålroten i pene båter. Bruk gjerne plasthansker så du ikke brenner deg.

Trinn 5

Lag urtesmøret: Kjør friske urter i foodprosessor med salt, pepper og sitronsaft til et mykt grønt urtesmør. Ved servering legges det myke urtesmøret på kålroten slik at det smelter og retten drysses med ristede solsikkekjerner.

Trinn 6

Rødkålsalat: Finsnitt rødkål og bland med olivenolje, sitronsaft, salt og tørket fiken skåret i små terninger.

Trinn 7

Anrett i en salatbolle med terninger av Fetaost. Kvern sort pepper over salaten ved servering.