Lutefisk med sennepssaus og ertepuré | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Fisk Torsk Lutefisk med sennepssaus og ertepuré

Lutefisk med sennepssaus og ertepuré

3.6 i snitt
Lutefisk med sennepssaus og ertepuré
For mange blir det ikke jul uten lutefisk med tradisjonelt tilbehør. Denne deilige oppskriften viser hvordan du lykkes med et av årets viktigste måltider.

Velg antall personer

Voksne
8
Barn
0

Ingredienser

Lutefisk

5 kg
Lutefisk
5 ss
Salt
1 ss
Nykvernet pepper

Tilbehør

1.6 kg
Poteter
800 gr
Bacon skåret i terninger
2 dl
Smør

Sennepssaus

6 dl
Melk
2 ss
Dijon
1 dl
Fløte
2 ss
Pølsesennep
2 ss
Smør
2 ss
Hvetemel
2 ss
Grov sennep
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Ertepuré

1 kg
Grønne erter, tørre
1 ts
Malt hvit pepper
2 dl
Fløte
2 l
Vann
1.5 ss
Salt
200 gr
Smør

Slik gjør du

  1. Trinn 1

  2. Trinn 2

    Vann ut ertene: Legg ertene til ertepureen i kaldt vann natten før de skal kokes.

  3. Trinn 3

    Lag lutefisk: Skjær bort alle ben og hinner, men la skinnet sitte igjen. Kutt i biter på ca. 300 gram (kan gjøres dagen i forveien). Legg fisken i en langpanne, og dryss over salt en halv time før den skal bakes. Ca. 1 ss salt per kilo.

  4. Trinn 4

    Kvern pepper over fisken og dekk med aluminiumsfolie. Bak den i ovn med varmluft ved 200 grader i 35 minutter.

  5. Trinn 5

    Kok poteter i en kjele med vann, ca. 20 minutter. Mandelpoteter eller Ringerikspoteter smaker ekstra godt til lutefisk.

  6. Trinn 6

    Lag ertepuré: Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann i en kjele, fem cm opp. Kok ertene i en time til de er møre. Hell av vannet og kjør med en håndmikser. Bland inn fløte, smørterninger, salt og pepper.

  7. Trinn 7

    Lag sennepssaus: Smelt smør i en kjele, og ha i mel. Fres i to minutter. Spe med varm melk og fløte i to omganger. Rør godt til en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennepene og smak til med salt og pepper.

  8. Trinn 8

    Lag baconfett: Skjær bacon uten svor i små terninger. Stek bacon på middels varme i smør til det er brunt og sprøtt.

  9. Trinn 9

    Serveres rykende varm lutefisk med ertepuré, kokte poteter, baconfett og sennepssaus.

TIPS!

Frys baconstykket i en time. Da er det enklere å kutte i terninger.