Lutefisk med sennepssaus og ertepuré
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Tips før du begynner
Sjekk ut vår guide “Slik lykkes du med lutefisken“ for tips, porsjonsbergening, serveringsforslag og steg-for-steg instruksjoner -
Trinn 2
Vann ut ertene: Legg ertene til ertepureen i kaldt vann natten før de skal kokes.
-
Trinn 3
Lag lutefisk: Skjær bort alle ben og hinner, men la skinnet sitte igjen. Kutt i biter på ca. 300 gram (kan gjøres dagen i forveien). Legg fisken i en langpanne, og dryss over salt en halv time før den skal bakes. Ca. 1 ss salt per kilo.
-
Trinn 4
Kvern pepper over fisken og dekk med aluminiumsfolie. Bak den i ovn med varmluft ved 200 grader i 35 minutter.
-
Trinn 5
Kok poteter i en kjele med vann, ca. 20 minutter. Mandelpoteter eller Ringerikspoteter smaker ekstra godt til lutefisk.
-
Trinn 6
Lag ertepuré: Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann i en kjele, fem cm opp. Kok ertene i en time til de er møre. Hell av vannet og kjør med en håndmikser. Bland inn fløte, smørterninger, salt og pepper.
-
Trinn 7
Lag sennepssaus: Smelt smør i en kjele, og ha i mel. Fres i to minutter. Spe med varm melk og fløte i to omganger. Rør godt til en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennepene og smak til med salt og pepper.
-
Trinn 8
Lag baconfett: Skjær bacon uten svor i små terninger. Stek bacon på middels varme i smør til det er brunt og sprøtt.
-
Trinn 9
Serveres rykende varm lutefisk med ertepuré, kokte poteter, baconfett og sennepssaus.
TIPS!
Frys baconstykket i en time. Da er det enklere å kutte i terninger.