Reinsdyr med rosenkål og tyttebærsaus

Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Bakt persillerot: Skrell persillerot og del opp i staver på 4 cm. Stek brune i smør og krydre med salt og pepper. Etterstek i ovnen ved 200 grader i 10 minutter til møre. Ved servering vendes inn persille.
-
Trinn 2
Kremet rosenkål: Rens rosenkål og del i fire. Kok opp rikelig med lettsaltet vann. Kok rosenkålen i tre minutter avkjøl i iskaldt vann. Hell av vannet. Ha tilbake i kjelen og ha i fløte. Kok opp og smak til med salt og pepper. Jevn stuingen med maizena utrørt i kaldt vann.
-
Trinn 3
Einebærstekt reinsdyrfilet: Krydre filetene med salt, pepper og finhakket einebær. Brun filetene i en varm panne i solsikkeolje. Legg kjøttet på stekebrett og stek i ovn på 200 grader i ca. 5–7 minutter avhengig av tykkelse på fileten. Kjøttet er ferdig ved kjernetemperatur på 52 grader. La kjøttet hvile i minst 15 minutter.
-
Trinn 4
Ristet sopp og epler: Rens sopp og del i store biter. Eplene deles i 8 biter. Fjern kjernen. Brun smøret, og stek sopp og eple til lysebrunt. Smak til med salt og pepper.
-
Trinn 5
Tyttebærsaus: Brun sukker i kjele til lysebrunt. Tilsett eddik, hakket sjalottløk, knust sort pepper, knuste einebær og solbærsirup. Reduser til halve mengden væske. Tilsett kraft og halvparten av tyttebærene. Reduser til ca. 1/3. Sil sausen. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maizena utrørt i kaldt vann. Ved servering tilsettes resten av tyttebærene og kaldt smør.
-
Trinn 6
Kjøttet skjæres opp og anrettes sammen med kremet rosenkål, bakt persillerot, ristet sopp og eple og tyttebærsaus.
TIPS
Bent Stiansens anbefalte nyttårsrett. Har du ikke reinsdyrfilet kan samme teknikk brukes til rådyrfilet, hjort eller elg. Bruk kjernetemperatur ved steking til 52 grader. Har du reinsdyr flatbiff kan den deles i tre biter som ligner fileter og tilberedes som fileter.