Pinnekjøtt med rotmos | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold

Pinnekjøtt med rotmos

4.0 i snitt
Pinnekjøtt med rotmos
Pinnekjøtt med rotmos er en av de viktigste matrettene i norsk julemattradisjon. Her med rotmos, poteter og vossakorv. Det meste gjør seg selv!

Velg antall personer

Voksne
8
Barn
0

Ingredienser

Kokte poteter

1.6 kg
Uskrelte poteter
2 l
Vann
2.5 ts
Salt

Pinnekjøtt

3 kg
Pinnekjøtt
1.5 kg
Vossakorv, ferdig kokt

Rotmos

2 kg
Kålrot
500 gr
Gulrot
500 gr
Poteter
200 gr
Smør
1 klype
Salt
1 klype
Malt hvit pepper
1 dl
Pinnekjøttkraft

Slik gjør du

 1. Trinn 1

  Vann ut pinnekjøttet: Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift gjerne vann en gang i løpet av utvanningen.

 2. Trinn 2

  Lag en rist i bunnen av en kjele som er stor nok til å steke pinnekjøtt. Her kan du bruke en rist eller bygg en rist av pinnekjøttpinner.

  Legg pinnekjøttet på risten og hell på 1 liter vann. Kok opp under lokk og skru ned varmen slik at det småkoker. Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid være ca. 3 cm med vann i bunnen av kjelen.

  Det tar 2,5 – 3 timer å dampe pinnekjøttet. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet. Ha vossakorv i kjelen de siste 15 minuttene.

 3. Trinn 3

  Rotmos: Skrell alle grønnsakene og del i store terninger. Kok i ca. 45 minutter til alt er mørt. Sil av vannet og mos til en grov stappe. Tilsett pinnekjøttkraft og smør i terninger. Smak til med salt og pepper.

 4. Trinn 4

  Kokte poteter: Ringerike, mandel eller gulløye kokes i 20 minutter med skall på. Skrell og oppbevares i kjelen med lokk på. Velger du Beate eller andre kokefaste poteter som kan skrelles, kan du skrelle disse 1–2 dager i forveien. Oppbevare i kaldt vann i kjøleskapet.

  Kok potetene i vann med 2 ts salt per liter vann i ca. 25 minutter. Potetene er ferdige når du enkelt kan stikke en kniv gjennom. Hell av vannet, og legg over et rent kjøkkenhåndkle over potetene slik at de ikke tørker ut.

 5. Trinn 5

  Pinnekjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet. Ha over på stekebrett og grill i ovnen i tre minutter før servering.

  Server pinnekjøttet med sjyen fra pinnekjøttet, rotmos og poteter.

TIPS!

Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå tre cm med vann i bunnen av kjelen. Vi pleier å legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille kjøttet i tre minutter under grillen i ovnen før servering.