Pinnekjøtt med rotmos

Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Vann ut pinnekjøttet: Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift gjerne vann en gang i løpet av utvanningen.
-
Trinn 2
Lag en rist i bunnen av en kjele som er stor nok til å steke pinnekjøtt. Her kan du bruke en rist eller bygg en rist av pinnekjøttpinner.
Legg pinnekjøttet på risten og hell på 1 liter vann. Kok opp under lokk og skru ned varmen slik at det småkoker. Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid være ca. 3 cm med vann i bunnen av kjelen.
Det tar 2,5 – 3 timer å dampe pinnekjøttet. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet. Ha vossakorv i kjelen de siste 15 minuttene.
-
Trinn 3
Rotmos: Skrell alle grønnsakene og del i store terninger. Kok i ca. 45 minutter til alt er mørt. Sil av vannet og mos til en grov stappe. Tilsett pinnekjøttkraft og smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
-
Trinn 4
Kokte poteter: Ringerike, mandel eller gulløye kokes i 20 minutter med skall på. Skrell og oppbevares i kjelen med lokk på. Velger du Beate eller andre kokefaste poteter som kan skrelles, kan du skrelle disse 1–2 dager i forveien. Oppbevare i kaldt vann i kjøleskapet.
Kok potetene i vann med 2 ts salt per liter vann i ca. 25 minutter. Potetene er ferdige når du enkelt kan stikke en kniv gjennom. Hell av vannet, og legg over et rent kjøkkenhåndkle over potetene slik at de ikke tørker ut.
-
Trinn 5
Pinnekjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet. Ha over på stekebrett og grill i ovnen i tre minutter før servering.
Server pinnekjøttet med sjyen fra pinnekjøttet, rotmos og poteter.
TIPS!
Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå tre cm med vann i bunnen av kjelen. Vi pleier å legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille kjøttet i tre minutter under grillen i ovnen før servering.