Norske fermenterte grønnsaker
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Fjern de ytterste bladene på kålen og ta vare på dem. Skjær kålen i båter og skjær ut den tykke stammen og ta vare på den. Riv kålen eller skjær den tynt. Skrell og riv gulrøtter. Riv ingefær og skjær hvitløk i tynne skiver.
-
Trinn 2
Vask hendene grundig – det er viktig med rene omgivelser. Skjær chili i skiver. Ha grønnsakene i en ren bolle. Sørg for at det er 1 kilo til sammen. Strø saltet over og begynn å kna (med rene hender). Kna til grønnsakene slipper godt med væske. Bland inn sriracha og chiliskiver. Fordel grønnsakene i sterile glass og hell væsken over. Fyll glassene ca. 3/4 fulle.
-
Trinn 3
Legg de ytterste kålbladene på toppen for å kapsle inn innholdet. Legg stammen fra kålen på toppen av kålbladene. Den gir tyngde og holder innholdet i væsken. Sett på lokkene, men ikke skru dem til. La glassene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken i 2–7 dager. Følg med på fermenteringsprosessen.Hvis det oppstår mugg, må innholdet kastes.
-
Trinn 4
Sett på lokket og la stå i et rom med ca. 10-15 grader i 14 dager. Etter dette setter du glassene i kjøleskapet i ca. 2 måneder.
Tips:
Det er viktig å sterilisere glassene og lokkene før man lager fermenterte grønnsaker. Det gjøres ved å sette glassene og lokkene i ovnen i 15 minutter på 100 grader. Når man skal starte fermenteringsprosessen, er det viktig å bruke rent utstyr og muskelkraft, så brett opp ermene.