Hopp til innhold

Høstgryte med oksehøyrygg og poteter

4.5 i snitt
Tidsbruk 120 minutter
Vanskelighetsgrad Avansert ferdighetsnivå
23 ingredienser
197 planlagt
Høstgryte med oksehøyrygg og poteter
Smakfull høstgryte med oksehøyrygg og fløtegratinerte poteter. Her kan du virkelig sette det meste av den norske mathøsten på bordet.

Velg antall personer

Voksne
2
Barn
2

Ingredienser

Høstgryte med oksehøyrygg

2 ss
Tomatpure
2 dl
Eplemost (eller rødvin)
2 stk
Gulrøtter
0.5 stk
Sellerirot
2 ss
Timian, fersk
2 stk
Løk, grovhakket
10 fedd
Hvitløk
1 ss
Rosmarin, fersk
2 boks
Røde bønner
0.5 potte
Persille
2 ss
Solsikkeolje
1 ts
Salt
1 klype
Kvernet sort pepper
4 dl
Vann

Fløtegratinerte poteter

800 gr
Poteter
2 fedd
Hvitløk, finhakket
2 dl
Fløte
1 stk
Løk, finhakket
1 dl
Melk
100 gr
Gulost, revet
1.5 ts
Salt
1 ts
Hvit pepper, malt
0.8 kg
Oksehøyrygg

Slik gjør du

Trinn 1

Del oksehøyryggen i 2-3 cm terninger, salte og pepre dem. Varm en bred kjele eller jerngryte med solsikkeolje. Brun kjøttet i gryten på begge sider, salte, pepre og tilsett tomatpure. Ha i eplemost (eller rødvin) og vann, og kok i 1 time.

Trinn 2

Fløtegratinerte poteter: Varm ovnen til 220 grader varmluft. Skrell potetene og kutt dem i 3-4 millimeter tykke skiver. Ha dem i en kjele sammen med fløte, melk, hakket løk, hvitløk, salat og pepper. Kok opp og kok i fem minutter. Ha alt over i en ildfast form og dryss med revet ost. Sett formen i ovnen ved 220 grader og stek i 20 minutter til osten er gyllen og potetene møre.

Trinn 3

Rens og skrell alle grønnsakene og del dem i 1-2 cm terninger. Fres grønnsakene i 3 minutter med urter og hele hvitløkfedd med skallet på. Ha de freste grønnsakene i kjøttgryten og kok i en halv time.

Trinn 4

Tilsett kokte bønner og kok i enda 15 minutter. Smak til gryten med evnt. mer salt og pepper og server med et persilledryss og fløtegratinerte poteter.