Hopp til innhold

Eltefritt grytebrød med frø

3.8 i snitt
Tidsbruk 25 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
8 ingredienser
49 planlagt
Eltefritt grytebrød med frø

Denne oppskriften gir deg et saftig og stort, halvgrovt brød. Lag deigen kvelden i forveien og stek dagen etter.

Velg antall personer

Voksne
2
Barn
2

Ingredienser

4 dl
Kolonialbrød fra Kolonihagen eller annen grovbrødmiks
0.5 pose
Tørrgjær
3 dl
Frø og kjerner (solsikkekjerner, sesamfrø, gresskarkjerner og linfrø)
3 ss
Flytende honning
6 dl
Hvetemel
2 ts
Salt
6 dl
Vann
2 ss
Olivenolje (for å smøre formen)

Slik gjør du

Trinn 1

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland godt. Spar 1 dl med frø og kjerner til å pynte brødet med.

Trinn 2

Ha i romtempert vann og honning i melblandingen. Bland sammen til en klissete, jevn deig. Smør plastfolie med olje og ha rundt deigen. La deigen ligge på kjøkkenbenken for langsom heving til dagen etter.

Trinn 3

Smør jerngryten med rikelig med olivenolje. Hvis du har emaljegryte, legg et rundt bakepapir smurt med olivenolje i bunnen av gryten. Putt den ferdighevede deigen i jerngryten. Dryss med assorterte kjerner og frø på toppen. Etterhev brødet i ca. 30 minutter med lokket på.

Trinn 4

Varm opp ovnen til 235 grader varmluft. Sett gryten i ovnen med lokk og stek i ca. 30 minutter. Ta av lokket og sett varmen ned til 180 grader varmluft og stek videre i 30 minutter til – totalt 60 minutter steketid.

Trinn 5

Ta gryta forsiktig ut av ovnen. Den er glovarm, så pass på! Ta brødet ut av gryten og la avkjøle på en rist.

TIPS

Deigen kan lages samme dag, og bør da heve i minimum 4 timer. Best resultat får du om du lar deigen heve opptil 8-12 timer.