Lussekatter
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Start med å smuldre det myke smøret inn i melet med rene hender. Varme melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Tilsett safran, malt eller i hele grifler. (Safran kan sløyfes siden det har en spesiell smak, litt for eksotisk for noen). Tilsett malt gurkemeie for farge, sukker, salt, egg og malt kardemomme.
Rør inn mel og smørblandingen og arbeid sammen til en fast og fin bolledeig.
-
Trinn 2
La deigen heve minst 45 minutter på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle.
-
Trinn 3
Når deigen er mer enn dobbelt så stor, slås den ned og deles i 20 boller. Rull bollene ut i pølser, og forme dem som en S. Legg S-ene på bakebrett og pensle med sammenvispet egg og legg en rosin i hver ende av S-en.
Etterhev lusekattene på et lunt sted i 20-30 minutter til de er mer enn dobbelt så store. I mellomtiden varm ovnen til 220 grader varmluft.
-
Trinn 4
Stek lusekattene ved 220 grader varmluft i 15 minutter til de er pent lysebrune og gjennomstekte. Avkjøles på rist.