Hopp til innhold

Bestermors hveteboller

Ingen vurderinger
Tidsbruk 80 minutter
Vanskelighetsgrad Enkel ferdighetsnivå
8 ingredienser
259 planlagt
Bestermors hveteboller

Saftige hveteboller etter bestemors oppskrift. Nyt til varm sjokolade, ha med i tursekken, eller spis med et godt lag smør i bilen på vei til hytta.

Antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

6 dl
Helmelk (eller 4 dl helmelk og 2 dl kulturmelk eller yoghurt naturell)
0.5
Fersk gjær
2 stk
Egg + 1 egg til pensling
1 ts
Malt kardemomme
150 gr
Smør
1 dl
Sukker
1 klype
Salt
1.2 kg
Hvetemel

Slik gjør du

Trinn 1

Skjær smøret i terninger. La stå på benken i 10 minutter mens du gjør klart resten av ingrediensene.

Trinn 2

Rør gjæren ut i kroppstemperert melk. Pisk inn eggene. Tilsett sukker, salt, kardemomme og halvparten av melet. Elt inn smøret med fingertuppene eller kjøkkenmaskin. Spe med resten av melet til du har en fin og smidig deig. Dekk med plastfolie og sett lunt i 45 minutter, eller til deigen har doblet seg i størrelse.

Trinn 3

Del i 24 emner og trill ut boller. Plasser med god avstand på bakebrett med bakepapir. Dekk til med et rent håndkle. Hev i nye 30 minutter.

Trinn 4

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Pisk et egg og pensle bollene. Stek på midterste rille til bollene er gylne – ca. 12 minutter. Avkjøl på rist.

TIPS

For å få runde, jevne boller uten sprekker: Lage et hulrom i håndflaten ned mot kjøkkenbenken. Med et lite trykk på emnet skyver du deigen i sirkler til de former seg til runde boller. Styr gjerne emnet litt med tommelen.