Klassisk ribbe med tilbehør | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Svin Klassisk ribbe

Klassisk ribbe med tilbehør

3.6 i snitt
Klassisk ribbe med tilbehør
Med denne oppskriften får du en saftig ribbe med sprø svor, og hjemmelaget tilbehør. Start forberedelsene i god tid, ribba bør rutes 1-3 dager i forveien. 

Velg antall personer

Voksne
4
Barn
0

Ingredienser

Ribbe

3 kg
Krydret tynnribbe
5 dl
Vann
2 ss
Salt
2 ss
Sort pepper, grovknust

Surkål

1.5 kg
Hvitkål
2 dl
Eddik 7 %
2 ss
Karve
1 ts
Malt hvit pepper
1 l
Vann
2 dl
Sukker
1 ss
Salt
1 dl
Ribbefett

Rødkål

1 kg
Rødkål
1 stk
Eple, syrlig
1 dl
Husholdningssaft
0.5 dl
Rødvinseddik
3 dl
Vann
1 ss
Salt
1 ts
Pepper
0.5 dl
Ribbefett

Brun saus

0.5 dl
Solbærsirup
1 ss
Ripsgele
1 ss
Sitronsaft
1.5 l
Stekekraft ispedd vann og en buljongterning 
2 ss
Ribbefett fra stekingen
2 ss
Hvetemel
1 klype
Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Trinn 1

    Ribbe: Start forberedelsene 1-3 døgn før ribba skal stekes. Skjær ruter i ribben med en skarp kniv, og gni inn salt og pepper .

  2. Trinn 2

    Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Legg ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann. Dekk ribben godt med aluminiumsfolie og press folien ned langs kanten av langpannen, slik at ribben dampes. Stek i 50 minutter nederst i ovnen.

  3. Trinn 3

    Ta ut ribben. Legg en tallerken opp ned eller en klump med aluminiumsfolie på en rist. Legg ribben over med svoren opp. Sett risten i ovnen over langpannen, og hell i 1 liter vann. Stek videre på 180 grader over- og undervarme i ca. 1 og ½ time Etterfyll vann i langpannen hvis det trengs.

  4. Trinn 4

    Øk til 230 grader og stek ribben i 30 minutter til. Legg medisterkaker og julepølser i langpannen de siste 20 minuttene.

    For sprø svor: De siste 3-5 minuttene setter du ribben nederst i ovnen og øker temperaturen til 250 grader med grillelement. Følg med på ribben så den ikke blir svidd.

  5. Trinn 5

    La ribba hvile i 30 minutter på benken, før du skjærer porsjonsstykker. Sil kraften og ta vare på den til sausen.

  6. Trinn 6

    Lag sausen: Ha stekefettet i et litermål og skum bort fettet. Ta vare på fettet til rødkål og surkål. Hell i vann og tilsett en buljongterning, slik at det til sammen blir 1,5 liter kraft.

  7. Trinn 7

    Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Ha i kraften og rør godt om så det ikke blir klumper. Tilsett portvin eller rødvin, ripsgele og sitronsaft. Kok ned til en liter, og smak til med salt og pepper.

  8. Trinn 8

    Lag surkål: Finsnitt kålen, og ha i en kjele med vann, eddik, sukker, salt, karve og pepper. Kok under lokk i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet.

  9. Trinn 9

    Lag rødkål: Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, vann, saft og eddik. Tilsett krydder og kok kålen i 1 ½ time med lokk til den blir myk og smakfull. Kok videre i 30 minutter uten lokk, slik at kraften kokes ned.

  10. Trinn 10

    Lag stekte epler: Skrell to syrlige epler (Granny Smith) og stikk ut kjernehusene. Del eplene i 8 båter. Varm en stekepanne og fres 2 ss smør til det er nøttebrunt. Ha eplene og 1 ss sukker i pannen, og stek til de er lyse brune karamelliserte, ca. 3 minutter.

  11. Trinn 11

    Lag svisker: Legg 20 svisker i 2 dl vann noen timer i en kjele. Kok opp. Sviskene er klare til servering.

TIPS

Rødkål og surkål kan lages klart opptil fire dager før servering. Tilsett ribbefett ved servering for å runde av smaken. For enklere oppskrift kan du bruke ferdig tilbehør fra REMA 1000.