Klassisk ribbe med tilbehør
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Ribbe: Start forberedelsene 1-3 døgn før ribba skal stekes. Skjær ruter i ribben med en skarp kniv, og gni inn salt og pepper .
-
Trinn 2
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Legg ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann. Dekk ribben godt med aluminiumsfolie og press folien ned langs kanten av langpannen, slik at ribben dampes. Stek i 50 minutter nederst i ovnen.
-
Trinn 3
Ta ut ribben. Legg en tallerken opp ned eller en klump med aluminiumsfolie på en rist. Legg ribben over med svoren opp. Sett risten i ovnen over langpannen, og hell i 1 liter vann. Stek videre på 180 grader over- og undervarme i ca. 1 og ½ time Etterfyll vann i langpannen hvis det trengs.
-
Trinn 4
Øk til 230 grader og stek ribben i 30 minutter til. Legg medisterkaker og julepølser i langpannen de siste 20 minuttene.
For sprø svor: De siste 3-5 minuttene setter du ribben nederst i ovnen og øker temperaturen til 250 grader med grillelement. Følg med på ribben så den ikke blir svidd.
-
Trinn 5
La ribba hvile i 30 minutter på benken, før du skjærer porsjonsstykker. Sil kraften og ta vare på den til sausen.
-
Trinn 6
Lag sausen: Ha stekefettet i et litermål og skum bort fettet. Ta vare på fettet til rødkål og surkål. Hell i vann og tilsett en buljongterning, slik at det til sammen blir 1,5 liter kraft.
-
Trinn 7
Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Ha i kraften og rør godt om så det ikke blir klumper. Tilsett portvin eller rødvin, ripsgele og sitronsaft. Kok ned til en liter, og smak til med salt og pepper.
-
Trinn 8
Lag surkål: Finsnitt kålen, og ha i en kjele med vann, eddik, sukker, salt, karve og pepper. Kok under lokk i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet.
-
Trinn 9
Lag rødkål: Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, vann, saft og eddik. Tilsett krydder og kok kålen i 1 ½ time med lokk til den blir myk og smakfull. Kok videre i 30 minutter uten lokk, slik at kraften kokes ned.
-
Trinn 10
Lag stekte epler: Skrell to syrlige epler (Granny Smith) og stikk ut kjernehusene. Del eplene i 8 båter. Varm en stekepanne og fres 2 ss smør til det er nøttebrunt. Ha eplene og 1 ss sukker i pannen, og stek til de er lyse brune karamelliserte, ca. 3 minutter.
-
Trinn 11
Lag svisker: Legg 20 svisker i 2 dl vann noen timer i en kjele. Kok opp. Sviskene er klare til servering.
TIPS
Rødkål og surkål kan lages klart opptil fire dager før servering. Tilsett ribbefett ved servering for å runde av smaken. For enklere oppskrift kan du bruke ferdig tilbehør fra REMA 1000.