Bent Stiansens juleribbe

Velg antall personer
Slik gjør du
Trinn 1
Forberedelser: Start gjerne 1–3 dager før. Skjær et rutemønster i svoren og krydre med salt og pepper. Lag gjerne rutemønsteret parallelt med ribbeina, slik at det blir lettere å skjære pene stykker. Dekk til og sett kjølig.
Trinn 2
Steking: Start med ribbestekingen 3–4 timer før maten skal på bordet. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Når ovnen er varm, legg ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann. Dekk pannen med aluminiumsfolie slik at det er helt tett. Stek ribben nederst i ovnen.
Trinn 3
Ta ut av stekeovnen etter ca. 50 minutter. Lag en forhøyning av aluminiumsfolie på en rist. Plasser ribben over slik at den ligger som en bue. Sett risten i langpannen og ha i 1 liter vann.
Trinn 4
(Du kan rute ribben nå om det ikke allerede er gjort).
Stek ribben ved 180 grader på over- og undervarme, i ca. 1,5 time. Etterfyll med vann i langpannen hvis det trengs. Etter 1,5 time, skru opp temperaturen til 230 grader, over- og undervarme. Stek videre i 30 minutter.
Legg medisterkaker og julepølser i ovnen sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Trinn 5
For sprø svor: De siste 3–5 minuttene setter du grillelementet på fullt. Plasser ribben nederst i ovnen og la svoren puffes opp. Sitt ved ovnen og følg med så ribben ikke brenner seg. La hvile i 30 minutter før ribben skjæres opp i pene stykker.
Trinn 6
Stekte epler: Skrell eplene og del hvert eple i 8 båter. Varm smør i en stekepanne til nøttebrunt. Ha i eplebåter og sukker. Stek til de er gyllenbrune og lett karamelliserte. Det tar rundt 3 minutter. Serveres varme.
Trinn 7
Svisker: Ha vann og svisker i en liten til middels kjele. La ligge et par timer. Kok opp og server varme til juleribba.
Trinn 8
Tilbehør: Varm opp rødkål, surkål og brun saus etter anvisning på pakken.