Slik tilbereder du høstens rotgrønnsaker | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Dette er en av 1000 grunner til å velge REMA 1000.
Les mer
Rema.no Lær mer Slik tilbereder du høstens rotgrønnsaker

Slik tilbereder du høstens rotgrønnsaker

Om høsten er rotgrønnsakene på sitt beste og byr på mye smak og farge på tallerkenen. De kan kokes, stekes bakes eller bli en smakfull puré. Her lærer du å tilberede ulike rotgrønnsaker.

Det norske klimaet er hemmeligheten bak de gode rotgrønnsakene. Om sommeren er det lyst store deler av dagen, samtidig som kveldene er kjølige. Den langsomme modningen gir grønnsakene god tid til å fylles med smak.

Kjøper du norske grønnsaker når de er på sitt beste får du ikke bare en smakfull middag. Du spiser også mer bærekraftig. Veien fra jord til bord er kort, noe som betyr mindre tid på frakt og lavere utslipp.

Supert, tenker du. Men hvordan lager jeg det? Det skal vi vise deg i denne artikkelen!

Aller først; grønnsakene du skal se etter om høsten er for eksempel kålrot, sellerirot, pastinakk, jordskokk, persillerot, gulrøtter og beter. Løk og poteter er også spesielt gode nå.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Grønnsakene får mer sødme og smak når du baker dem i ovnen. Dette gjør dem perfekt som tilbehør til for eksempel lam og viltkjøtt. Eller du kan nyte dem alene med litt olivenolje, salt og pepper.

Skrell dem og del i staver. Ha dem i en ildfast form sammen med litt olje og ønsket krydder. Salt og pepper er en sikker vinner, men drist deg gjerne frem med for eksempel honning, sitron og persille. La dem godgjøre seg i ovnen på 180 grader i en times tid – ferdig!

Mer enn potetmos

De aller fleste rotgrønnsaker gjør seg godt som mos eller puré. Her kan du velge å gå for ett slag eller prøve deg frem med en kombinasjon av for eksempel sellerirot, kålrot og jordskokk.

Skrell og kutt grønnsakene i terninger. Kok dem til de er møre, ca. 20 minutter. Ha gjerne en terning med buljong eller annet krydder i kokevannet for ekstra smak.

Mos grønnsakene med stavmikser, tilsett fløte eller melk til ønsket konsistens og smak til med salt, pepper eller annet krydder. Perfekt som tilbehør til lam, rødt kjøtt og vilt.

Les også: 3 gode vegetarsupper på under 30 minutter.

Røsti med kålrot

Du kjenner kanskje til potetrøsti, men har du prøvd å bytte ut noe av poteten med kålrot? Et spennende tilbehør til kjøtt og kylling, og en fin måte å bruke sesongens grønnsaker på.

Skrell og riv kålrot, løk og potet og bland dem sammen. Klem ut vannet, før du blander inn ønsket krydder. Legg blandingen i en stekepanne som en kake og stek på begge sider til den blir gylden og sprø. Enkelt og greit!

Les også: Dette tilbehøret kan du servere til lam.

Beter i salat

Du smaker nesten det friske, norske landskapet når du bruker beter i salaten. Kombiner grønnsaker som rødbeter og gulbeter, så får du en herlig fargekombinasjon på tallerkenen.

Trikset er å bake betene i ovnen først. Da blir de møre og fulle av smak. Så ferske som de norske grønnsakene er nå må du huske å skylle og rense dem først, i tilfelle noe av bondens jorde har sneket seg med på kjøkkenet.

Varier mellom å kutte betene i biter, staver og skrell med ostehøvel, så får du en spennende miks i salatbollen. Mariner grønnsakene litt før du legger dem i ovnen, for eksempel med sitron, hakket timian, knuste hvitløksfedd og olivenolje. Server gjerne med ovnsbakt chevre og karamelliserte valnøtter.

Kokte rotgrønnsaker

Grønnsakene kan gjerne kokes, for eksempel sammen med en gryte eller lapskaus. Når rotgrønnsakene får godgjøre seg lenge sammen med kjøtt i en kjele, blir de møre og fulle av smak.

Eller du kan koke dem alene dersom du vil servere dem som tilbehør. Kutt grønnsakene i biter eller staver og kok eller damp i lettsaltet vann til de er møre. Tilsett gjerne litt smør i vannet.

Fortsatt sulten? Se flere gode oppskrifter med høstens rotgrønnsaker under.