Unngå matsvinn: Slik bruker du opp restene fra julen | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Unngå matsvinn: Slik bruker du opp restene fra julen

Unngå matsvinn: Slik bruker du opp restene fra julen

Jula er høytiden for deilig mat, store porsjoner, og økt matsvinn. Her får du 5 enkle tips til hvordan du kan kose deg i julen samtidig som du holder matsvinnet nede.

1. Rydd kjøleskapet

Rydd i kjøleskapet ditt så du får en oversikt over hva du har, og hva du trenger til julehandelen. Benytt gjerne muligheten til å vaske kjøleskapet samtidig.

Sett maten med kortest holdbarhet foran, og mat med lengre holdbarhet bak. Da blir det enklere å spise opp alt før det går ut på dato. Legg det du bruker mest lett tilgjengelig.

Et godt tips er å samle pålegg i en skuff, frukt og grønt i en annen og fisk og kjøttprodukter sammen. Husk å spise opp en pakning eller pålegg før du åpner en ny! Noter deretter ned hva du har fra før du lager julens handleliste.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet.

2. Spis deg klar til julehandelen

Spis restemiddager dagene før julehandelen. Da får du spist opp mest mulig samtidig som du rydder plass i kjøleskapet til julematen. Kikk både i fryseren, kjøkkenskap og kjøleskap, og se hvor mange spennende retter dere kan lage basert på det dere har fra før. Som bonus sparer du samtidig noen kroner her.

3. Planlegg måltidene

Hvilke måltider skal dere spise? Hvor mange blir dere rundt bordet? Skal dere spise borte noen av dagene?

Skriv handlelisten basert på måltidene dere skal spise. Er du usikker kan du gjerne dele handlingen i to eller tre, og kjøpe for noen dager av gangen. Da unngår du å kjøpe for mye. Sjekk alltid kjøleskap og kjøkkenskuffer før du drar på butikken, så du ikke handler dobbelt opp.

Les også: Ferdig handleliste til jul.

Er du usikker på hvor mye julemat du trenger finner du porsjonsberegninger til de klassiske julerettene her. Husk å gjøre rom for en restemiddag eller tre i handlelisten, da det fort blir mye mat til overs i julen.

4. Oppbevar maten riktig

Nå er det på tide å bli kjent med kjøleskapet ditt. Visste du at kjøleskapet har ulike soner med ulike temperaturer?

Generelt er det kaldest nederst og varmere i døra og på øverste hylle. Ferskvarer med kort holdbarhet, som kjøtt, fisk og melk, bør ligge kaldt. Varer med lengre holdbarhet, som hermetikk og egg, kan ligge i de øverste hyllene. Midten av kjøleskapet er et godt sted for middagsrester og meieriprodukter.

Les også: Slik oppbevarer du maten riktig.

Husk at all mat bør pakkes godt inn, som åpne pålegg eller rester. Bruk plastfolie eller tette bokser. Da unngår du at maten tørker ut, mister smak eller tar til seg smak fra andre varer i kjøleskapet.

Dersom du er usikker på når du får spist en vare, kan du fryse den ned. Da holder den seg lenge og kan tas opp når det skal spises. Det aller meste kan fryses, som middagsrester, brødvarer, frukt og grønnsaker. Et kjøleskap skal alltid holde 2-4 grader for å sikre lengst holdbarhet på maten.

5. Vær kreativ med restene

Siden du allerede har gjort rom for restemat i planen din, skal vi se på hvordan du kan bruke den. Nesten alle rester kan bli til nye retter. Pålegg og grønnsaksrester kan bli en spennende omelett, kjøttrester er ypperlig som topping på pizza eller i lasagne, og grønnsaksrester kan bli til suppe eller salat.

Du kan og lage sandwich eller fylte lomper med julematrestene.

Se flere tips til restemat i julen her.