Slik oppbevarer du maten best | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik oppbevarer du maten best

Slik oppbevarer du maten best

Temperatur og innpakning har mye å si for hvor lenge maten holder seg. Her blir du bedre kjent med kjøleskapet og lærer hvordan du skal oppbevare ulike matvarer.

Ved riktig oppbevaring av maten din vil de holde seg ferske lenger. Hvis du bli bedre kjent med kjøleskapet ditt kan du redusere eget matsvinn og spare lommeboka samtidig.

Som hovedregel skal kjøleskapet maks holde 4°C, kulde hjelper deg å bevare maten bedre. Om kjøleskapet er gammelt er det lurt å sjekke temperaturen med et termometer.

Kaldt nede, varmere oppe

Kjøleskapet er gjerne kaldest på nederste hylle eller skuff og blir varmere lenger opp. I døra er det ofte en grad eller to varmere. I nyere kjøleskap finner du som regel en egen skuff til frukt og grønnsaker som holder mellom 5 og 10°C.

Slik oppbevarer du kjøtt og fisk

Alle matvarer som er merket med siste forbruksdag skal du være ekstra forsiktig med. Dette omfatter stort sett kjøttpålegg, kjøtt, fisk, skalldyr og ferdigmat.

Disse er spesielt utsatt for bakterieangrep. De fleste bakteriene er ikke farlige i seg selv, men kan gjøre at du blir dårlig av å spise den. Prosessen skjer saktere desto kaldere maten lagres.

Varer merket “Siste forbruksdag” bør oppbevares mellom 2-4°C, gjerne nederst i kjøleskapet.

Egg holder lengre enn mange tror

Egg holder seg fint i månedsvis i romtemperatur eller i et spisskammer, men enda lenger i kjøleskapet. Egg som oppbevares riktig har gjerne en holdbarhet på opptil seks måneder.

Øverst i kjøleskapsdøren er et godt hjem for egg.

Egg som er oppbevart riktig kan holde seg i opptil seks måneder.

Melk og meieriprodukter

Melkesyrebakteriene i melk vil før eller senere gjøre melken sur og klumpete. Det skjer saktere jo kaldere melken lagres. Melk bør derfor oppbevares i nedre halvdel av kjøleskapet.

Ved riktig oppbevaring kan melk og andre meieriprodukter fint holde seg en god stund etter “Best før”-datoen er passert. Et godt tips er å alltid se, lukte og smake på produktene – lukter det greit kan de fint spises.

Frukt og grønnsaker

En tommelfingerregel er at alt som kan dyrkes i Norge tåler kulde bedre og kan ligge i kjøleskapet. Kulde stopper modningsprosessen, og gjerne også utvikling av smak. De fleste andre frukt og grønnsaker bør derfor ligge på kjøkkenbenken eller et spisskammer.

Tomater og epler bør derimot ligge for seg selv. Disse produserer et stoff som heter etylen, som fremskynder modningsprossen. Dette kan føre til at annet grønt blir overmodne eller vasne.

Dersom du ikke skal spise produktene på en stund kan kjøleskapet være en god løsning, da holdbarheten gjerne blir lengre. Bananer bør derimot aldri ligge kaldt, da de kan bli grå og miste smak.

Tomater og epler hjelper andre frukt og grønnsaker til å modnes fortere og bør derfor oppbevares alene.

Slik oppbevarer du ulike grønnsaker, frukt og bær

Frukt og grønnsaker som skal lagres i romtemperatur:

– Tomat
– Banan, gjerne i perforert plast
– All frukt som trenger å modnes, som epler, pærer, melon, fersken, plommer, appelsin, sitron, kiwi og ananas.
– Umoden avokado
– Agurk
– Hvitløk og løk (kan også lagres kaldt, men spirer rundt 10°C)
– Potet

Disse bør oppbevares kjølig og mørkt (grønnsakskuff eller spisskammer):

– Potet (får kjøleskade under 3°C)
– Agurk (får kjøleskade under 8°C)
– Appelsin, sitron og lime
– Squash og aubergine
– Chili
– Paprika
– Avocado (får kjøleskade under 5°C)

Bør oppbevares kaldt (under 4°C):

– Moden frukt som epler, pærer, melon, fersken, plommer, appelsin, sitron, kiwi og ananas.
– Bær
– Druer
– Rotgrønnsaker, som gulrot, selleri, beter og kålrot
– Kål (hodekål, grønnkål, blomkål, brokkoli og rosenkål)
– Salat
– Potet (men ikke under 3°C)
– Løk og hvitløk
– Erter og bønner
– Asparges
– Sopp
– Stangselleri