Rema.no Lær mer Slik oppbevarer du maten best

Slik oppbevarer du maten best

Temperatur og innpakning har mye å si for hvor lenge maten du handler holder seg spiselig.

En god start er å bli bedre kjent med kjøleskapet ditt. Som hovedregel skal det maks holde 4°C. Om kjøleskapet er gammelt er det lurt å sjekke temperaturen med et termometer. Generelt er det kaldest på nederste hylle, og blir varmere lenger opp. I døra er det gjerne en grad eller to varmere.  I nyere kjøleskap finner du som regel en egen skuff til frukt og grønnsaker som holder mellom 5 og 10°C. Ved riktig oppbevaring av maten din vil de holde seg ferske lenger noe som bidrar til redusert matsvinn. Bra for deg, bra for lommeboka!

Kjøtt og fisk

Alle matvarer som er merket med siste forbruksdag skal du være ekstra forsiktig med. Disse omfatter stort sett kjøttpålegg, kjøtt, fisk, skalldyr og ferdigmat, som er spesielt utsatt for bakterieangrep. De fleste bakteriene er ikke farlige i seg selv, men de produserer giftstoffer som trenger inn i maten og gjør at du kan bli syk av å spise den. Denne prosessen skjer saktere jo kaldere maten lagres. All slik mat skal oppbevares under 4°C og gjerne nederst i kjøleskapet.

Ost, meieriprodukter og egg

Egg holder seg fint i månedsvis i romtemperatur eller i et spisskammer, men enda lenger i kjøleskapet. Øverst i kjøleskapdøren er et godt hjem for egg. Melkesyrebakteriene i melk vil før eller senere gjøre melken sur og klumpete, men dette skjer saktere jo kaldere melken lagres. Det beste er om den ligger i nedre halvdel av kjøleskapet. Husk at i døra er det litt varmere, så der vil melkens holdbarhet bli noe kortere.

Frukt og grønnsaker

En tommelfingerregel er at alt som kan dyrkes i Norge, kan ligge i kjøleskapet. Resten skal ligge på kjøkkenbenken, eller et kjølig sted, som grønnsaksskuffen eller et spisskammer. Frukt og grønt er levende produkter, og de fortsetter å utvikle seg mens du har dem på kjøkkenet ditt. De modnes videre, hjulpet av egen og andres utvikling av veksthormonet etylen, og dette skjer raskere i romtemperatur. Derfor skal for eksempel ikke banan, eple og tomat ligge ved siden av hverandre på kjøkkenbenken fordi de lett blir overmodne.

Frukt og grønt er også utsatt for angrep fra bakterier og muggsopp og vil ofte tørke ut da vannet fordamper gjennom skallet. Alt dette skjer saktere i kjøleskapet. Enkelte frukt og grønnsaker skal derimot ikke i kjøleskapet fordi de kan få kjøleskader eller miste smak. Eksempler her er agurk, banan og tomat.

Oppbevaringsguiden

Frukt og grønnsaker som skal lagres i romtemperatur:

Tomat
Banan, gjerne i perforert plast
All frukt som trenger å modnes, som epler, pærer, melon, fersken, plommer, appelsin, sitron, kiwi og ananas.
Umoden avokado
Agurk
Hvitløk og løk (kan også lagres kaldt, men spirer rundt 10°C)
Potet

Kjølig og mørkt (grønnsakskuff eller spisskammer):

Potet (får kjøleskade under 3°C)
Agurk (får kjøleskade under 8°C)
Appelsin, sitron og lime
Squash og aubergine
Chili
Paprika
Avocado (får kjøleskade under 5°C)

Kaldt (under 4°C):

Moden frukt som epler, pærer, melon, fersken, plommer, appelsin, sitron, kiwi og ananas.
Bær
Druer
Rotgrønnsaker, som gulrot, selleri, beter og kålrot
Kål (hodekål, grønnkål, blomkål, brokkoli og rosenkål)
Salat
Potet (men ikke under 3°C)
Løk og hvitløk
Erter og bønner
Asparges
Sopp
Stangselleri