Porsjonsberegning: Så mye trenger du til julemiddagen
Uansett om du har laget julemiddagen før eller det er første gang du inviterer til høytiden, kan det være vanskelig å vite hvor mye du trenger av de ulike ingrediensene.
Her får du hjelp til porsjonsberegning av de tradisjonsrike julemiddagene.
Trenger du hjelp til tilberedning? Her finner du våre beste oppskrifter til julematen.
Så mye ribbe trenger du
For mange familier er det ribbe som gjelder på julaften. Sammen med medisterpølse, poteter, en god saus og grønnsaker, er dette dagens høydepunkt.
Voksen | Storspist | Barn | |
Ribbe | 350 g | 500 g | 150 – 200 g |
Medisterkaker | 70 g | 100 g | 70 g |
Julepølse | 70 g | 100 g | 70 g |
Så mye pinnekjøtt trenger du
Selv om pinnekjøtt har lengst tradisjoner på Vestlandet, er det stadig flere som spiser dette i løpet av julen. Server med tilbehør som vossakorv, kålrabistappe og poteter.
Voksen | Storspist | Barn | |
Pinnekjøtt | 500 g | 600 g | 200 g |
Vossakorv | 70 g | 100 g | 70 g |
Så mye lutefisk og rakfisk trenger du
Lutefisk er å finne på mange middagsbord i førjulstiden, og noen velger å servere den klassiske retten på selveste julaften. Husk ertestuing, bacon og poteter som tilbehør!
Voksen | Storspist | Barn | |
Lutefisk | 600 g | 800 g | 300 g |
Bacon | 100 g | 130 g | 50 g |
Rakfisk | 150 g | 200 g | 75 g |
Så mye kalkun trenger du
Helstekt kalkun er en av julens klassikere, og serveres av mange på årets siste dag. Server gjerne med kremet rosenkål, surkål og poteter.
Voksen | Storspist | Barn | |
Kalkun | 500 g | 600 g | 250 g |
Så mye tilbehør trenger du
Tilbehøret er minst like viktig som hovedretten når det skal dukes til julemiddag. Her får du svar på hvor mye du skal beregne per person.
Voksen | Storspist | Barn | |
Poteter | 150 g | 300 g | 100 g |
Grønnsaker | 150 g | 300 g | 100 g |
Saus | 1 dl | 1,5 dl | 0,5 dl |
Medisterkaker | 100 g | 150 g | 70 g |
Julepølse | 100 g | 150 g | 70 g |
Vossakorv | 100 g | 150 g | 70 g |
Lutefiskbacon | 100 g | 130 g | 50 g |
Lær mer