Rema.no Lær mer Lutefisk – slik lykkes du

Lutefisk – slik lykkes du

Lutefisk er for mange en tradisjon før jul, sammen med tilbehør som ertestuing, bacon, poteter og sennepssaus. Her får du tips og triks til hvordan du lykkes med lutefisk.

Lutefisksesongen starter gjerne allerede i oktober og varer ut desember, til og med januar for noen. Det finnes mange måter å koke lutefisk på. Det enkleste når du skal tilberede den hjemme er å bake den i langpanne.

Det viktigste grepet for å lykkes med lutefisken er å huske å salte det i god tid før fisken skal i ovnen. Salt det godt minimum en halv time før, gjerne lenger. Saltet bidrar til at fisken slipper væske og gjør den fastere i konsistensen. Det er for mye væske i fisken som kan gi den geleaktige konsistensen mange er skeptiske til.

Beregn ca. 1 ss salt per kilo fisk, avhengig av hvilken konsistens du foretrekker. Jo mer salt, desto fastere blir konsistensen.

Dette kan du gjøre på forhånd:

Rens fisken for ben og hinner og del den i serveringsstykker på ca. 300 g dagen i forveien. La skinnet sitte på. Ertene må legges i vann minimum 12 timer før koking. Ertestuingen, baconfett og sennepssausen kan lages klar to timer før servering. Fisken bør saltes minimum 30 minutter før baking.

Slik lager du lutefisk:

  • Rens fisken for ben og hinner, men la skinnet sitte på. Har du kjøpt hel filet må du kutte fisken i serveringsstykker på ca. 300g. Bruk de tykkeste ryggstykkene først. Alternativt kjøp ferdig renset og kuttet lutefisk.

Lutefisk med bacon og ertestuing_1

  • Legg lutefiskstykkene med skinnsiden ned i en langpanne og salt dem, beregn ca. 1 ss salt per kilo fisk. Dekk til langpannen og la den stå kaldt i minimum en halv time før den skal i ovnen.

Lutefisk med bacon og ertestuing_2

  • Ha på nykvernet pepper og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Pass på at aluminiumsfolien ikke er i kontakt med fisken, da kan den sette seg fast. Det skal nå være nok væske i langpannen etter saltingen til å dampe fisken. Bak lutefisk i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 45 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene.

Lutefisk med bacon og ertestuing

Fisken er ferdig når den er hvit og lite gjennomsiktig, og flaker seg lett. Server lutefisk rykende varm med ønsket tilbehør, som ertestuing, kokte mandelpoteter, lutefiskbacon og sennepssaus.

Hvilket tilbehør kan jeg servere til lutefisk?

Tilbehøret er vel så viktig som en god lutefisk! Det finnes mye ulikt tilbehør som smaker godt til, her er det smak og behag som avgjør. Det tradisjonelle tilbehøret inkluderer ertestuing, kokte poteter, gjerne mandelpoteter, lutefiskbacon og sennepssaus.

Andre foretrekker også revet brunost, sirup, søt eller tørr sennep, eggesmør, lefser og flatbrød. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Hvilken drikke passer til lutefisk?

Mange sverger til øl og akevitt i glasset når man samles for å nyte lutefisk, gjerne mørk øl. Akevitten bidrar til å rense ganen underveis, slik at smakene fra lutefisken kommer tydeligere frem.

Andre foretrekker en frisk hvitvin til middagen. Et godt alkoholfritt alternativ er sprudlevann eller en frisk eplemost.