Få perfekt kjøtt med riktig kjernetemperatur
Du har kanskje bedt inn middagsgjester, laget spennende tilbehør og kjøpt inn et nydelig stykke kjøtt. Men hvor mange grader var det nå kjøttet skulle holde igjen? Usikkerheten gjør gjerne at vi velger å steke litt for hardt og litt for lenge. Det kan ødelegge både smaken og næringsstoffene.
For å få frem de gode smakene og bevare næringsstoffene i kjøttet, er det viktig å varmebehandle riktig. Bruker du et steketermometer, og har kjennskap til hvilken kjernetemperatur som gjelder for ulike typer kjøtt, vil du enkelt kunne lykkes i å tilberede perfekt stekt kjøtt, fisk og kylling.
Okse
Foretrekker du oksekjøttet rødt, skal kjernetemperaturen være mellom 53 og 57 grader. 62–65 grader gir rosa kjøtt, mens 68 grader er godt stekt.
- Kjernetemperatur rødt oksekjøtt: 53–57 grader
- Kjernetemperatur rosa oksekjøtt: 62–65 grader
- Kjernetemperatur gjennomstekt oksekjøtt: 68 grader
Okse på grillen: Våre beste oppskrifter
Trenger du inspirasjon til dagens grillmiddag? Prøv denne oppskriften
Svin
Kjernetemperaturen for svinekjøtt har et langt mindre spenn, så her må du følge godt med på steketermometeret om du foretrekker en rosa kjerne framfor gjennomstekt kjøtt.
Svinekjøtt skal ha en kjernetemperatur på mellom 66 og 68 grader. Øker du til 70 grader, er kjøttet gjennomstekt.
- Kjernetemperatur rosa svinekjøtt: 66–68 grader
- Kjernetemperatur gjennomstekt svinekjøtt: 70 grader
Svin på grillen: Våre beste oppskrifter
Lam
En kjernetemperatur på 55–58 grader gir et rødt lammekjøtt. Vil du heller ha en rosa kjerne, tar du kjøttet ut når kjernetemperaturen er mellom 60 og 65 grader. Øker du til 68 grader, er lammekjøttet gjennomstekt.
- Kjernetemperatur rødt lammekjøtt: 55–58 grader
- Kjernetemperatur rosa lammekjøtt: 60–65 grader
- Kjernetemperatur gjennomstekt lammekjøtt: 68 grader
Sulten? Prøv lam på grillen med denne deilige oppskriften
Fisk
Når man snakker om kjernetemperatur, er det gjerne i forbindelse med steking av rødt kjøtt. Men det er viktig også for fisk.
Hvit fisk, som torsk, flyndre og breiflabb, skal ha en kjernetemperatur på rundt 55 grader for et perfekt resultat. Rød fisk smaker best med en kjernetemperatur på 45 grader.
- Kjernetemperatur hvit fisk: Kjernetemperatur hvit fisk: 55 grader
- Kjernetemperatur rød fisk: 45 grader
Fisk på grillen: Våre beste oppskrifter
Fugl
Fuglekjøtt, som kylling, and og kalkun, skal helst gjennomstekes for å være helt trygt – men resultatet blir fort tørt dersom det stekes for lenge. En kjernetemperatur på 68 grader er derfor passelig.
- Kjernetemperatur kylling: 68 grader
- Kjernetemperatur kalkun: 68 grader
- Kjernetemperatur and: 68 grader
Kylling på grillen: Våre beste oppskrifter
Oversikt over kjernetemperatur på biff, svin, lam, vilt og fugl
Type kjøtt: | Rått/blodig | Medium/rosa | Gjennomstekt |
Biff/storfe | 53-57 grader | 62-65 grader | 68 grader |
Svin | Ikke aktuelt | 66-68 grader | 70 grader |
Lam | 55-58 grader | 60-65 grader | 68 grader |
Vilt | 54-58 grader | 60-65 grader | 66-70 grader |
Fugl | Ikke aktuelt | 68-70 grader | 70-75 grader |
Lær mer