Rema.no Lær mer Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat

Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat

61% av matsvinnet skjer hjemme hos deg og meg. Her har vi samlet kundenes egne tips til å unngå at maten havner i søpla!

Hundrevis av svar strømmet inn da vi spurte kundene hvilke tips DU har for å kaste mindre mat. Engasjementet er enormt når det snakkes om matsvinn, likevel har mange av oss en liten vei å gå.

Visste du at vi kaster i gjennomsnitt 42.6kg mat hver i året? Dette tilsvarer nesten 3000 kroner rett fra lommeboka og ned i søpla hvert år. For en familie på fire utgjør dette nærmere 12.000 kroner, en ny sofa eller en ferietur med familien.

Er du en av de som ønsker å ta tak i eget matsvinn, er du heldigvis ikke alene! Mange har klart det før deg og deler gledelig sine beste tips for å komme i mål. Under kan du la deg inspirere av kundenes egne matsvinntips:

Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat:

1. Planlegg måltidene og lag egen ukemeny

2. Bruk handleliste og følg den, så unngår du å handle på impuls

3. Handle én gang i uken

4. Lag mindre porsjoner, kun det du klarer å spise opp

5. Bruk middagsrestene til lunsj eller i matpakka

6. Planlegg en restemiddag i uka for å tømme kjøleskapet, og ikke handle inn ekstra til denne dagen

7. Se, lukt og smak på maten før du kaster den. Nesten all mat kan spises etter utløpsdato, så lenge den har blitt oppbevart riktig.

Les også: REMA 1000 merker alle egne varer med “ofte god etter”

8. Se hva du har i kjøleskapet før du handler

9. Ta bilde av kjøleskapet ditt med mobiltelefonen, så kan du dobbeltsjekke dersom du er usikker før du legger noe i handlekurven

10. Lag eventyrgryter ut ifra rester fra kjøleskapet! Dette kan by på mange spennende smaker.

11. Skjær opp frukt og grønnsaker som synger på siste verset og frys ned. Passer perfekt i smoothier!

12. Lag restepizza. Nesten all pålegg eller grønnsaksrester gjør seg på pizza.

13. Server restetapas til lunsj eller middag. Fyll tallerkenen med påleggsrester, middagsrester og oppkuttede grønnsaker, eller annet spennende du har i kjøleskapet.

14. Lag eggeomelett til frokost av fredagens tacorester

Les også: Slik kaster du mindre mat

15. Bruk fryseren. Både oppskåret brød, middagsrester, frukt, kjøtt, fisk og grønnsaker kan fryses ned. Del det opp i porsjoner, så kan du ta opp litt og litt når du trenger det.

16. Vær kreativ! Tørr å bevege deg bort fra oppskrifter, og prøv deg frem med ulike ingredienser fra kjøkkenet ditt.

17. Jobb med datoskrekken og ta varer fra foran i butikkhyllen

18. Lag brødkrutonger eller arme riddere av tørt brød. Eller nyt de varme etter en runde i brødristeren.

19. lag nye middager av matrestene. Tacorester smaker for eksempel godt i pastasaus eller som topping i en tacobaguette.

20. Sjekk ut butikkens nedpriset-avdeling og planlegg middag ut ifra hva du finner der. Bra for miljøet og lommeboka di.

21. Gi deg selv innkjøpsstopp av nye varer før de gamle er spist opp.

Hva gjør du for å kaste mindre mat?