Rema.no Lær mer Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat

Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat

Nærmere 60 prosent av matsvinnet skjer hjemme hos deg og meg. Her har vi samlet kundenes egne tips for å unngå at maten havner i søpla.

Hundrevis av svar strømmet inn da vi spurte kundene hvilke tips DU har for å kaste mindre mat. Engasjementet er enormt når det snakkes om matsvinn, likevel har mange av oss en liten vei å gå.

Visste du at vi kaster i gjennomsnitt 42.6kg mat hver i året? Dette tilsvarer nesten 3000 kroner rett fra lommeboka og ned i søpla hvert år. For en familie på fire utgjør dette nærmere 12.000 kroner, en ny sofa eller en ferietur med familien.

Les også: Reduser matsvinn med frukt og grønnsaker fra PRIMA

Er du en av de som ønsker å ta tak i eget matsvinn, er du heldigvis ikke alene! Mange har klart det før deg og deler gledelig sine beste tips for å komme i mål. Under kan du la deg inspirere av kundenes egne matsvinntips:

Kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat:

1. Planlegg måltidene og lag egen ukemeny.

2. Bruk handleliste og følg den, så unngår du å handle på impuls.

3. Handle én gang i uken.

Les også: REMA 1000 skal redusere matsvinnet med 50 prosent

4. Lag mindre porsjoner, kun det du klarer å spise opp.

5. Bruk middagsrestene til lunsj eller i matpakka.

6. Ha en restemiddag i uka hvor du tømmer kjøleskapet. Det er ikke lov å handle inn ekstra denne dagen.

7. Se, lukt og smak på maten før du kaster den. Nesten all mat kan spises etter utløpsdato, så lenge den har blitt oppbevart riktig.

Les også: REMA 1000 merker alle egne varer med “ofte god etter”

8. Se hva du har i kjøleskap og skuffer før du handler.

9. Ta bilde av kjøleskapet ditt med mobiltelefonen, så kan du dobbeltsjekke dersom du er usikker før du legger noe i handlekurven.

10. Lag eventyrgryter ut av rester fra kjøleskapet! Dette kan by på mange spennende smaker.

11. Skjær opp frukt og grønnsaker som synger på siste verset og frys ned. Passer perfekt i smoothie.

12. Lag restepizza. Nesten all pålegg eller grønnsaksrester gjør seg på pizza.

13. Server restetapas til lunsj eller middag. Fyll tallerkenen med påleggsrester, middagsrester og oppkuttede grønnsaker, eller annet spennende du har i kjøleskapet.

14. Lag eggeomelett til frokost av fredagens tacorester

Les også: Slik kaster du mindre mat

15. Bruk fryseren. Både oppskåret brød, middagsrester, frukt, kjøtt, fisk og grønnsaker kan fryses ned. Del det opp i porsjoner, så kan du ta opp litt og litt når du trenger det.

16. Vær kreativ! Tørr å bevege deg bort fra oppskrifter og prøv deg frem med ulike ingredienser fra kjøkkenet ditt.

17. Jobb med datoskrekken og velg varer som ligger foran i butikkhyllen.

18. Lag brødkrutonger eller arme riddere av tørt brød. Eller nyt de varme etter en runde i brødristeren.

19. lag nye middager av matrestene. Tacorester smaker for eksempel godt i pastasaus eller som topping i en tacobaguette.

Les også: Slik oppbevarer du maten best

20. Sjekk ut butikkens nedpriset-avdeling og planlegg middag ut ifra hva du finner der. Bra for miljøet og lommeboka di.

21. Gi deg selv innkjøpsstopp av nye varer før de gamle er spist opp.

Hva gjør du for å kaste mindre mat?