Gode tips til en fantastisk julefrokost
Med litt planlegging trenger det ikke være så stor jobb å lykkes med julas favorittfrokost- eller lunsj. Lager du noen retter fra bunn, kan resten være gode og ferdiglagde produkter fra butikkhyllene.
Dette kan en julefrokost inneholde:
- Røket laks med eggerøre
- Sursild med karrisalat
- Pillede reker med sitronmajones
- Spekemat
- Gravet laks med sennepssaus og dillstuede poteter
- Ostefat med fikensyltetøy og kjeks
- Sylte med lefse og sennep
- Roastbiff med remulade
- Ribbe, medisterkaker og julepølser med rødkål
- Raket fisk
- Kransekake og andre julekaker
- Frisk fruktsalat
Disk opp med alt fra rester fra julemiddagen, til deilige oster, spekemat og hjemmelaget sennepssild.
Røket laks med eggerøre
Skjær laksen i tynne skiver og anrett på fat med sitron og dill. Kokte, smilende egg (kokt i 7 ½ minutter), skrellet og delt i to, er godt tilbehør.
Sursild med karrisalat
Kjøp den ferdig på glass og tilsett gjerne mer skivet rødløk og masse frisk dill. Karrisalat er nydelig tilbehør.
Pillede reker med sitronmajones
Spekemat
Gravet laks med sennepssaus og dillstuede poteter
Anrett laksen på fat, pynt med dill og server gjerne hjemmelaget sennepssaus og dillstuede poteter til. Dette tilbehøret passer også godt til røket laks.
Ostefat med fikensyltetøy og kjeks
Tips: Lag vegetarbuffet
Sylte med lefse og sennep
Lag lefseruller med smør, grov søtlig sennep og skiver av sylte. Rull sammen og del i 5 cm biter, og anrett på et fat.
Roastbiff med remulade
Ribbe, medisterkaker og julepølser med rødkål
Har du rester igjen fra julemiddagen, kan du lett gi dem et nytt liv. Fres dem raskt i en stekepanne, før du varmer dem i en ildfastform ved 200 grader varmluft i ovnen i ti minutter. Varm restene av rødkålen i kjele.
Les også: Hvordan steke ribbe og få sprø svor
Raket fisk
Skrap fisken til mos og smør på lefser. Ha på litt rømme og dryss på hakket rødløk og hakkede rødbeter. Rull sammen og del lefsene opp i 5 cm biter.
Kransekake og andre julekaker
Her finner du tips til årets julebakst
Frisk fruktsalat
Lag fruktsalaten av frukten og bærene du har tilgjengelig – som eple, pære, banan, drue, bringebær og jordbær.
Her er en oppskrift som løfter fruktsalaten til nye høyder!
Se også: Flere gode oppskrifter til julefrokosten
Slik beregner du riktig mengde til en julefrokost
- Beregn ca. 20 til 30 gram per person av hvert kalde pålegg, som sild, fisk, reker og kjøttpålegg.
- Beregn 50–60 gram per varmrett per person.
- Beregn ca. 25–35 gram ost per person.
- Beregn 1 dl fruktsalat per person.
- Gjennomsnittlig går det til sammen 200–250 gram pålegg og varme retter per person på en julelunsj. Den totale mengden mat er ca. 400–500 gram, inkludert brød, poteter, salater og tilbehør.
- Er julelunsjen dagens hovedmåltid, må du regne 20 prosent mer mat.
Tenk over hvor mye du selv pleier å legge på en tallerken, og multipliser det deretter med antall gjester. Tenk også igjennom om det er mange barn, storspisere eller småspiste eldre til bords. Et godt tips er å alltid ha nok brød og lefser. Det er matvarer som ikke er dyre, og som holder seg et par dager etter julelunsjen.
Lær mer