Derfor bør du bruke mer kyllinglår: Smakfullt, mørt og saftig | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Derfor bør du bruke mer kyllinglår: Smakfullt, mørt og saftig

Derfor bør du bruke mer kyllinglår: Smakfullt, mørt og saftig

Kyllinglår blir ofte glemt over den mer tradisjonelle kyllingfileten. Dette er en tabbe, mener mesterkokken, som påstår at lårfilet passer best til alt.

– Jeg tror jeg aldri har laget mat med lårkjøtt før. Jeg går alltid for brystfilet, sier Guro Holmene.

– Når jeg handler, velger jeg alltid kyllinglår fordi jeg synes det har bedre smak og er mer saftig, svarer ektemannen Carl Björk.

– Hæ, gjør du? Nå føler jeg meg nesten lurt. Det er derfor kyllingen alltid blir tørr når jeg lager middag, sier hun og ler.

Familien på tre lager gjerne kylling til middag.

Bedre dyrevelferd med Solvinge-kylling

Småbarnsfamilien står på kjøkkenet, klare til å lage middag. Datteren Charlie (4) hjelper alltid til når foreldrene lager mat. I dag skal familien teste lårkjøtt fra Solvinge, som bruker en kyllingrase som vokser saktere og lever lenger, for første gang.

For å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon har REMA 1000 sammen med sin leverandør Norsk Kylling, skiftet ut dagens hurtigvoksende industrikylling med en sunnere rase, som vokser saktere og har en bedre kroppsbygning.

Likevel har ikke Solvinge-produktene blitt noe dyrer. Dyrevelferd skal være tilgjengelig for alle, mener kjeden.

– Vi prøver å spise så lite rødt kjøtt som mulig og ha en del vegetarmåltider. Spiser vi kjøtt går det i kylling eller fisk. Jeg er veldig glad i kylling og kunne gjerne brukt det i de fleste måltider, sier Guro, som til daglig er innholdsprodusent i Brand Studio.

Se Guro og familien sin dom lenger ned i saken!

– Kyllinglår, et kinderegg!

Nordmenn har aldri kjøpt så mye fersk kylling som nå, viser en rapport fra bransjeorganisasjonen Animalia. Samtidig velger mange kyllingbryst fremfor lårfilet, forteller mesterkokk Bent Stiansen. Han synes det er synd at ikke flere nordmenn har oppdaget lårkjøttet. 

 

REMA 1000 Hubbard Kylling

Solvinge-kyllinger av rasen Hubbard vokser saktere og er friskere og mer aktive.

– For mange er det en vane å kjøpe kyllingbryst, og mange tror nok at det er det eneste alternativet. Jeg velger alltid kyllinglår, både fordi det er billig og har mye smak. Det er også like lett å tilberede, sier han.

Fordi kjøttet er uten skinn og bein kan du sette rett i gang med matlagingen.

– Kjøttet er smakfullt, mørt og saftig – som et kinderegg med tre overraskelser. Det passer for alle og er et godt hverdagsalternativ, men du kan gjerne invitere gjester til en smak også.

– Funker til alt

Grunnen til at kjøttet er så saftig og smakfullt skyldes at det inneholder noe mer sunt fett og har en annen muskelstruktur enn den tradisjonelle kyllingfileten, forteller Stiansen.

– Hubbard-rasen har den fordelen at den vokser litt lenger og beveger seg mer, så den får mer struktur og muskler i lårene, sier han.

Dette gjør også at kjøttet tåler tøffere og lenger varmebehandling enn den tradisjonelle kyllingfileten. Med dét gjør Hubbard-rasen fra Solvinge det enklere å lykkes med matlagingen.

– Jeg synes det er veldig godt i gryteretter, for eksempel meksikansk, indisk eller provencalsk kyllinggryte. Det passer også godt i ovnsbakte retter.

Er du usikker på hvordan du skal bruke kjøttet, har mesterkokken noen enkle tips:

Mesterkokk Bent Stiansen foretrekker lårfilet av kylling foran brystfilet, da det er saftigere og mer smaksrikt.

– Strimle det opp og hurtigstek det i 2 minutter i smør eller solsikkeolje – så er det ferdig. Du kan også blande det med hvitløk, timian, rosmarin eller barbequesaus og sette det i en ildfast form i ovnen på 200 grader, så er det ferdig på fem minutter. Det er rask og smakfull mat.

Har du fortsatt ikke latt deg overbevise, er Bent Stiansen klar i sin dom.

– Min personlige mening er at kyllinglår passer best til alt. Det er min hellige overbevisning.

– Jeg liker lårfilet best

På menyen til familien Holmene Björk står kyllinggryte med rotgrønnsaker. Mens pappa Carl tilbereder kyllingen, kutter 4-åringen grønnsaker. Med god hjelp av den minste i familien, er middagen klar på kjappe 30 minutter.

Se oppskrift:

– Jeg liker lårfilet bedre enn brystfilet fordi den er saftigere og har mer fett. Også er kjøttet mer variert, du får ofte kjøtt fra både ytter- og innerlår. Brystfileten har bra konsistens, men jeg synes den er litt kjedelig, sier Carl.

Etter å ha smakt på kyllinggryten har familien dommen klar.

– Jeg liker generelt lårfilet best. Men jeg er nok mer glad i stekt kylling enn kokt kylling, sier Carl.

– Kyllingen er skikkelig god, og bedre enn den vi vanligvis spiser, i hvert fall den jeg kjøper. Gryteretten var også rask å lage og smakfull, sier Guro.  

– Bra at dagligvarekjedene tar grep

I innføringen av den nye rasen har REMA 1000 og Norsk Kylling samarbeidet med Dyrevernalliansen – som roser dagligvarekjedens grep for å bedre dyrevelferden.

Familien, som er opptatt av dyrevelferd, synes det er bra at dagligvarekjeden bytter til en rase som er friskere, lever lenger, vokser saktere og er mer aktiv.

– Vi kommer bare til å kjøpe Solvinge fremover når vi kjøper kylling, fordi den har det bedre og smakte godt. Når Dyrevernalliansen også er så positive, er det nok et bevis på at det er bedre. Og når prisen er rimelig, er det virkelig verdt det, avslutter Guro.

Artikkel skrevet av Brand Studio for Solvinge.

Se flere fristende oppskrifter med kylling: