Tomater | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Tomater

Tomater er noe av det sunneste du kan spise. De er rik på antioksidanter og inneholder C-vitamin. Jo rødere tomaten er, desto sunnere er den!

Tomater finnes i et mangfold av farger, størrelser og smaksnyanser. Selv om tomaten av de fleste omtales som grønnsak, er den egentlig en frukt. Tomater er rike på kostfiber og antioksidanter, og innrholder også C-vitamin og betakaroten. Jo rødere tomaten er, jo mer antioksidanter inneholder den.

Noe av det sunneste du kan spise

Tomater inneholder store mengder lykopen, som er en type antioksidant. Jo rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de. Mange vet ikke at hermetiske tomater og andre varmebehandlede tomatprodukter er minst like sunt som ferske tomater. Det er fordi lykopen blir frigjort under oppvarming.

Dersom du spiser tomater sammen med litt fett, hjelper du kroppen til å ta opp mer lykopen. Spis derfor gjerne tomatsalaten, tomatsuppen eller tomatsausen sammen med litt olje.

LES OGSÅ: Inviter gjester på Antipasti.

Oppbevares i romtemperatur

Ferske tomater skal ikke ligge i kjøleskapet, selv om det hjelper til med å øke holdbarheten. Når tomater oppbevares kjølig vil de miste smak og kan utvikle en melen konsistens. Tomater trives derfor best på kjøkkenbenken, eller andre steder med romtemperatur.

Italias favorittingrediens

Pomodoro, eller gulleple, er det italienske ordet for tomat. Tomat er en sentral del av det italienske kjøkken, som forklarer det høythengende navnet. Tomat dyrkes i mange farger og fasonger, og har til felles et høyt kjøttinnhold og god sødme.

Se alle våre italienske oppskrifter her.

Cherrytomat

Cherrytomater er ekstra søte, og er derfor en favoritt når man er ute etter sunn snacks. Cherrytomater finnes i både røde, oransje og gule varianter, og er ofte brukt i salater.

Klasetomat

Klasetomatene er utviklet for å gi mer smak og aroma. De høstes og selges fra kvisten, og kan brukes som De høstes og selges på kvisten, og brukes som vanlige runde tomater.

Plommetomat

Plommetomaten er avlang, og har tykt og rikt med fruktkjøtt. Plommetomaten selges også som klasetomat, at den høstes og selges fra kvisten. Hermetiske tomater er ofte laget av plommetomat. Denne tomaten egner seg spesielt godt i tomatsaus, noe som gjør den til en av italienernes favoritt.

Miniplommetomat

Miniplommetomaten er, i likhet med cherrytomater, å finne i fargene rød, gul og oransje. Disse egner seg godt til baking i ovnen, gjerne tilberedt med litt salt, pepper og olivenolje. Miniplommetomat har en mild og søt smak, og passer godt til fisk, kjøtt og som snacks.

Bifftomat

Bifftomat er den største tomaten i tomatfamilien. Bifftomat har et fastere fruktkjøtt enn andre tomater og egner seg godt til å skjæres i skiver, for eksempel til hamburger og salater.