Hvordan vaske klær | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hvordan vaske klær? Gode vasketips til nybegynnere

Hvordan vaske klær? Gode vasketips til nybegynnere

Endelig klar for å vaske klær selv, men aner ikke hvor du skal begynne? Det kan være forvirrende med alt du må passe på, men klesvask er enklere enn du kanskje tror.

Sorter klesvasken din  

Vi starter med det viktigste: Hvitt tøy skal ikke vaskes med fargede plagg. Da har de lett for å bli grå, eller i verste fall bytte farge.
I tillegg til fargesortering, skal plagg vaskes på ulike temperaturer. Derfor er det smart å sortere klesvasken din. Dersom du har plass, kan det derfor være lurt å ha ulike skittentøyskurver:

  1. En til 60 graders vask (undertøy, sengetøy og håndklær)
  2. En til ull
  3. En til hvite og lyse farger
  4. En til farget tøy

Har du lite plass bør du prioritere de to viktigste: En til farget tøy og en til hvitt tøy.

I R-serien til REMA 1000 finner du et stort utvalg vaskemidler til klær av god
kvalitet til lav pris. Produktene er skånsomme mot huden og mot kloden. Se etter R neste gang du er i butikken.

For å spare miljøet og lommeboken, er det lurt å fylle maskinen. Har du lite hvitt tøy, som gjerne blir liggende i skittentøyskurven, har de fleste vaskemaskiner egne program for halvfulle maskiner.

Vasking av jeans

Du kan fint vaske jeans sammen med annet tøy på 40 grader. Men det kan være lurt å unngå å vaske dem sammen med veldig skjøre tekstiler, siden jeans gjerne har knapper og glidelås i metall, som kan slite på andre plagg.

Er buksen mørk, bør den vaskes sammen med andre mørke plagg. Vask den gjerne med innsiden ut – da bevares fargen bedre.

Jeans tåler godt å bli brukt flere ganger uten å vaskes. Dersom den ikke har flekker, kan du henge den til lufting og bruke den igjen.

Flekkfjerning 

Har du fått en vrien flekk på et plagg, er det viktig å starte behandlingen så raskt som mulig. Flekker som får tid til å tørke inn, er vanskeligere å bli kvitt. Hva flekken kommer av, avgjør hvordan du best kan fjerne den.

Her er noen lure tips:

Olje: 

Ta flytende oppvaskmiddel på flekken og la det virke i 30 minutter før du skyller godt. Vask deretter plagget på så høy temperatur som det tåler – og bruk vaskemiddel med blekemiddel dersom tøyet er lyst i fargen.

Grønske, løvetann eller blåbær:

Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken, gni forsiktig og la det virke i rundt 30 minutter før du skyller godt. Vask deretter plagget på så høy temperatur som det tåler. Bruk vaskemiddel med blekemiddel dersom tøyet er lyst i fargen.

Tyggegummi:

Det er fristende å prøve å gni eller skrape bort tyggegummien med en gang, men det kan gjøre at den bare setter seg enda mer fast i fibrene i klesplagget. Legg heller plagget i fryseren noen timer. På den måten kan du enklere pirke bort tyggegummien.

EFFEKTIVT OG SKÅNSOMT: Vaskemidlene fra R-serien til REMA 1000 tar hån dom flekker og møkkete klær på en måte som er god for både huden og kloden. Se etter R neste gang du er i butikken.

LES OGSÅ: Disse tingene bør du vaske ofte

Velg riktig vaskemiddel 

Farget tøy bør vaskes med fargebevarende vaskemiddel, som R Tøyvask color. Hvitt og lyst tøy bør vaskes med vaskemiddel med litt blekemiddel, for å hindre at det blir grått og misfarget. Ull må alltid vaskes med spesialvaskemiddel, som R Tøyvask ull og silke – selv om plagget bare inneholder en liten andel ull. Ull og silke som inneholder naturfibre, trenger ekstra pleie for å beholde de spesielle egenskapene sine.

Om du velger flytende vaskemiddel, vaskekapsler eller pulver, er litt smak og behag – tøyet blir rent uansett. Det eneste som kan være fint å huske på, er at flytende vaskemiddel løser seg raskere opp og derfor foretrekkes om du ofte vasker på kortere programmer.

Bruk tøymykner

Tøymykner, eller skyllemiddel som det også heter, smører fibrene i klærne dine i vaskemaskinen – på samme måte som balsam pleier håret ditt.

Det beskytter tøyet mot slitasje og gjør at klærne holder bedre på farge og fasong. I tillegg tørker tøyet raskere, og blir enklere å stryke – og så blir det selvsagt mykt og behagelig mot huden.

I R-serien hos REMA 1000, finner du tøymykner med tekstilpleie. Dette er den første tøymykneren på markedet med en slik pleiende effekt. I 2022 vant R sin tekstilpleie med sitronblomst og fersken International Salute to Exellence Awards i kategorien Special Laundry Care. Les mer her.

LES OGSÅ: 7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger

Bruk riktig mengde vaskemiddel 

Bruker du for lite vaskemiddel risikerer du at klærne ikke blir helt rene. Bruker du for mye, kan det bli sittende igjen såperester etter vask.

Bruk av for mye vaskemiddel er hverken bra for lommeboka eller miljøet, så sørg for å følge doseringsanvisningen på emballasjen og tilpass etter hvor mye tøy du har i maskinen.

Vask på riktig temperatur  

Det du generelt må huske på, er at vanlig tøy vaskes på 40 grader og undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader. Men sjekk alltid vaskelappen for å være sikker på at plagget blir vasket slik det skal.

Den hjemmestrikkede genseren som ikke har vaskeanvisning, kan du vaske på 30 grader på ullprogram sammen med spesialvaskemiddel, som R tøyvask ull og silke.

Tørke klær 

Har du tørketrommel bør du først og fremst merke deg at det er en del plagg som bør unngå trommelen: Plagg i akryl, lin, silke, blondeundertøy, jeans og pentøy. Ellers står det i vaskeanvisningen hvordan plagget kan tørkes.

Det mest miljøbevisste valget er tørkestativ. Med god sentrifugering før du henger opp klærne tar det ikke så lang tid å tørke klær. Rist og strekk klærne før du henger dem opp, og strekk spesielt godt i sømmer på skjorter og bukser.