Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hvordan vaske klær? Gode vasketips til nybegynnere

Hvordan vaske klær? Gode vasketips til nybegynnere

Endelig klar for å vaske klær selv, men aner ikke hvor du skal begynne? Det kan være forvirrende med så mange ulike ting du må passe på, men enklere enn mange tror. Her får du et knippe vasketips.

Å unngå at klærne dine krymper, plutselig endrer farge eller at genseren bestemor har strikka blir tovet er ikke rakettforskning – men det kan skje alle. For å unngå å gå på en vaskesmell, er det viktig at du sjekker vaskelappen som du finner i sømmen på plagget. Den forteller deg det du trenger å vite.

Sorter klesvasken din  

Vi starter med det viktigste: Hvitt tøy skal ikke vaskes med fargede plagg. De har lett for å bli grå eller i verste fall bytte farge helt.  

I tillegg til fargesortering, så skal plagg vaskes på ulike temperaturer. Derfor er det smart å sortere klesvasken din. Dersom du har plass, kan det være smart å ha ulike skittentøyskurver:

  1. En til 60 graders vask (undertøy, sengetøy og håndklær),
  2. En til ull
  3. En til hvite og lyse farger
  4. En til farget tøy
  5. Har du lite plass bør du prioritere de viktigste: En til farget og en til hvit vask.

For å spare miljøet og penger er det lurt å fylle maskinen. Har du lite hvitt tøy som gjerne blir liggende i skittentøyskurven har de fleste vaskemaskiner egne program for halvfulle maskiner. Husk bare på at du ikke nødvendigvis kan halvere mengden vaskemiddel – følg doseringsanvisningen på vaskemiddelet ditt. 

Omo vaskemiddel på vaskerom

Hvitt tøy skal aldri vaskes med farget tøy. Da risikerer du at plaggene blir grå eller i verste fall få en annen farge.

Vasking av jeans 

Du kan fint vaske jeans sammen med annet tøy på 40 grader. Men det kan være lurt å unngå å vaske dem sammen med veldig skjøre tekstiler, siden jeans gjerne har knapper og glidelås i metall som kan slite på de andre plaggene i maskinen.  

Er buksa mørk bør den vaskes sammen med andre mørke plagg, da det er naturlig at en jeans mister litt farge de første vaskene. Vask den gjerne på vranga – så bevarer du fargen bedre.

Jeans tåler godt å bli brukt flere ganger uten å måtte vaskes. Dersom den ikke har flekker kan du henge den opp til lufting og bruke den igjen.  

LES OGSÅ: 7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger

Fjerning av flekker 

Har du fått en vrien flekk på et plagg er det viktig å starte behandlinga så raskt som mulig. Flekker som får tid til å tørke er vanskeligere å bli kvitt. Hva flekken kommer av avgjør hvordan du best kan fjerne den.

Her er noen tips:

Olje:  

Ta Zalo på flekken og la det virke i 30 minutter før du skyller godt. Vask deretter plagget på så høy temperatur som det tåler og bruk vaskemiddel med blekemiddel dersom tøyet er lyst i fargen.

Grønske, løvetann eller blåbær: 

Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken, gni forsiktig og la det virke i rundt 30 minutter før du skyller godt. Vask deretter plagget på så høy temperatur som det tåler og bruk vaskemiddel med blekemiddel dersom tøyet er lyst i fargen.

Tyggegummi:  

Det er fristende å prøve å gni eller skrape bort tyggegummien med en gang, men det kan gjøre at den bare setter seg enda mer fast i fibrene i tøyet. Legg heller hele plagget i fryseren noen timer først, da kan du enklere pirke bort tyggegummien. Deretter kan du forbehandle flekken med for eksempel OMO PowerLift Flekkfjerner før du vasker plagget i henhold til vaskeanvisningen til plagget. 

LES OGSÅ: Disse tingene bør du vaske ofte

Velg riktig vaskemiddel 

Farget tøy bør vaskes med fargebevarende vaskemiddel, som OMO Color. Hvitt og lyst tøy bør vaskes med vaskemiddel med litt blekemiddel, som OMO Ultra Hvitt pulver, for å hindre at det blir grått og misfarget.  

Ull må alltid vaskes med spesialvaskemiddel som Milo – selv om plagget bare inneholder en liten andel ull. Ull og silke som inneholder naturfibre trenger ekstra pleie for å beholde de spesielle egenskapene sine. 

Milo ullvask på gulv

Ull og silke som inneholder naturfibre trenger ekstra pleie for å beholde de spesielle egenskapene sine. Milo er et godt valg her.

Om du velger flytende vaskemiddel, vaskekapsler eller pulver er litt smak og behag – tøyet blir rent uansett. Det eneste som kan være fint å huske på er at flytende vaskemiddel løser seg raskere opp og derfor foretrekkes av noen om du ofte vasker på kortere programmer. Er du usikker på dosering kan vaskekapsler være en fin løsning.  

Bruk riktig mengde vaskemiddel 

Bruker du for lite vaskemiddel risikerer du at klærne ikke blir helt rene. Bruker du for mye kan det bli sittende igjen såperester etter vask.

Bruk av for mye vaskemiddel er hverken bra for lommeboka eller miljøet, så sørg for å følge doseringsanvisningen på emballasjen og tilpass etter hvor mye tøy du har i maskinen. 

Når skal du bruke vaskepose? 

Noen plagg, som BH-er med spiler, kan ødelegge maskinen din – og noen plagg er sarte og kan få hull om de vaskes sammen med andre, grovere tekstiler. Da kan det være lurt å bruke vaskepose. Ømfintlige plagg som nylonstrømper og silkebluser bør alltid vaskes i vaskepose.

Dersom du opplever at sokkene “forsvinner” i vask kan vaskepose være en lur løsning også her.

Tips: Er du litt ekstra miljøbevisst finnes det finmaskede vaskeposer som samler opp mikroplast fra syntetiske materialer, som fleece og mikrofiber. 

Vask på riktig temperatur  

Det du generelt må huske på er at vanlig tøy vaskes på 40 grader og undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader. Men sjekk alltid vaskelappen for å være sikker på at plagget blir vasket slik det trengs.

Den hjemmestrikka genseren som ikke har vaskeanvisning kan du vaske på 30 grader på ullprogram sammen med spesialvaskemiddel, som Milo.  

Tørke klær 

Har du tørketrommel bør du først og fremst merke deg at det er en del plagg som bør unngå trommelen: Plagg i akryl, lin, silke, blondeundertøy, jeans og pentøy. Ellers står det i vaskeanvisningen hvordan plagget kan tørkes.  

Det mest miljøbevisste valget er tørkestativ. Med god sentrifugering før du henger opp klærne tar det ikke så lang tid å tørke klær. Rist og strekk klærne før du henger dem opp, og strekk spesielt godt i sømmer på skjorter og bukser.  

Omo maskinrens i vaskemaskin

Husk å rense vaskemaskinen din i ny og ne for å bevare maskinens levetid. Da sikrer du samtidig at klærne alltid blir rene.

Rens av vaskemaskinen 

Man skulle kanskje tro at vaskemaskinen ble ren når du vasker klær og bruker vaskemiddel, men slik er det dessverre ikke. Filter kan fylles med lo og småting du har glemt i lommene, og i doseringskamrene kan det bygge seg opp vaske- og skyllemiddelrester. Så for at maskinen skal kunne vare lengst mulig bør du rense den en gang iblant: 

  • Rengjør filteret jevnlig – sjekk gjerne en gang i måneden. Dette finner du som regel på utsiden av maskinen bak et lokk i selve skroget. 
  • Rengjør doseringskamre, slik at det ikke ligger igjen rester av vaskemidler. Trekk ut skuffen og vask den i oppvaskkummen med varmt vann og oppvaskmiddel. Skyll godt så du får vekk all såpen.  
  • Tørk over gummibelgen i vaskemaskindøren. Dette kan du gjøre etter hver vask så fuktighet ikke fører til at belgen morkner med tiden.  
  • Rens maskinen. OMO Maskinrens angriper smuss, fett og avleiringer som over tid kan samle seg i vaskemaskinen din og gi vond lukt.