Disse tingene bør du vaske jevnlig | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Disse tingene bør du vaske jevnlig

Disse tingene bør du vaske jevnlig

God hånd- og hostehygiene er noe av det viktigste du kan gjøre for å begrense og forebygge smitte. Ofte brukte kontaktflater hjemme bør og vaskes jevnlig, som mobil og nettbrett. Her kan du lese hva du bør vaske en ekstra gang.

Rengjør mobilen og nettbrettet

Vi bruker ofte mange skjermer i løpet av en dag. Kanskje du jobber på en PC, leser nyhetene på nettbrettet eller scroller på mobilen for å holde deg oppdatert på familie og venner. Det blir i hvert fall en del trykk og fingre etterlater seg merker på både mobil og nettbrett. Gjør det til en vane å vaske disse – det er ganske enkelt!

Når du skal vaske mobil eller nettbrett er det viktig å unngå all form for væske. Bruk en myk og lofri klut, gjerne en mikrofiberklut, og gå over skjermen. Dersom du har beskyttelsesplast eller -glass på mobilen kan også en våtserviett eller engangswipe (gjerne med innhold av alkohol) fungere fint.

Vask overflater som ofte brukes av flere

I løpet av en dag er vi i kontakt med mange overflater, blant annet kjøkkenbenken, vasken, baderomsservanten, spyleknappen, lysbrytere og skålen på toalettet. Dørhåndtak blir også hyppig brukt i løpet av en dag. 

Alle disse trenger rengjøring, som enkelt kan gjøres slik: Spray på rengjøringsmiddel på en mikrofiberklut eller direkte på området som skal vaskes. Vanlige rengjøringsmidler bidrar til å minske potensiell spredning av bakterier og virus. Dersom det er ønskelig, kan du også bruke rengjøringsmidler som desinfiserer. Tørk over med en ren mikrofiberklut.

Vask tekstiler og sengetøy

Sengetøy og andre tekstiler som er i kontakt med huden bør også få en runde i vaskemaskinen. Ikke overdoser vaskemidlene – dette gir ikke renere vask. Husk å lese vaskelappen nøye før vask. Har denne blitt utvasket bør du vaske på minst 60 grader vil tekstilene bli tilstrekkelig rene, ifølge Forskning.no.

Vask hendene grundig og hyppig

Ikke minst er god håndvask viktig nå. Følg Folkehelseinstituttet sine råd for god håndhygiene. De anbefaler at hender er fri for ringer, klokker, armbånd, samt neglelakk, neglepynt og kunstige negler. 

Slik vasker du hendene:

  1. Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Dersom du har vært i kontakt med andre folk eller gjenstander bør du inkludere underarmene også. 
  2. Tilsett et eller to pump med såpe til hendene. Sørg for at du tar nok såpe til at begge håndflatene dekkes. 
  3. Gni håndflatene mot hverandre slik at såpen blir spredd over alle flater på begge hendene. Husk områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, håndledd, baksiden av hendene og fingertuppene. 
  4. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann. 
  5. Klapptørk hendene med et rent håndkle – eventuelt engangs papirhåndkle, og bruk det til å skru av vannet. Husk å vaske håndhåndkler ofte.

Dersom du ikke har muligheten til å vaske hendene, er hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler et godt alternativ. Dette er noe som er enkelt å ha med på farten, enten i vesken eller jakkelommen. 

Følg oppdaterte anbefalinger fra norske helsemyndigheter på FHI.no. Dette er en felles dugnad der alle må bidra, og alle har ansvar for å ta vare på hverandre. Her kan du lese hvordan du kan forebygge smitte når du handler.